Apeldoorn wil zelfrijdende bus tussen eigen stad en Arnhem

De gemeente Apeldoorn heeft plannen om in de toekomst een autonome bus te laten rijden. Deze moet gaan pendelen tussen de eigen stad en Arnhem. Volgens de Apeldoornse verkeerswethouder Johan Kruithof is dit traject uitermate geschikt voor dit type van mobiliteit, vanwege de beperkte drukte en de overzichtelijkheid van de route. Uiterlijk 2025 moet het project gerealiseerd zijn.

Tussen Apeldoorn en Arnhem gaat komende zomer al een bus rijden op waterstof. Van een zelfrijdende variant is echter nog geen sprake. Als het aan Kruithof ligt, komt daar in de toekomst verandering in, schrijft dagblad De Stentor. De wethouder zou graag zien dat de bus over negen jaar actief is. Al sluit hij geenszins uit dat het eerder lukt, gezien het tempo waarmee zelfrijdende mobiliteit zich ontwikkelt.

Concessie

Volgens Kruithof moet in de nieuwe vervoersconcessie in 2019 rekening worden gehouden met nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals automatisch rijdende voertuigen. Hij heeft de Gedeputeerde Conny Bieze van de provincie Gelderland gevraagd om te kijken naar de mogelijkheden hiervoor.

De provincie is sowieso al volop bezig met zelfrijdende auto’s, vooral met het WEpod-project. Dat voertuig gaat pendelen tussen treinstation Ede-Wageningen en de universiteit in laatstgenoemde stad. Momenteel vinden diverse tests plaats, waarna later dit jaar het voertuig autonoom gaat rijden.

De eerste tijd is nog een steward aanwezig, die kan ingrijpen als dit nodig is. Het voertuig kan zes mensen tegelijkertijd vervoeren. Bij het door Kruithof gewenste project tussen Arnhem en Apeldoorn gaat het om aanzienlijk grotere aantallen, namelijk zo’n twintig passagiers per rit.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.