Baidu_Campus

ICT-gigant Baidu wil in 2018 zelfrijdende auto op markt brengen

Foto: wikipedia. commons.wikimedia.org

Het Chinese internetbedrijf Baidu wil over twee jaar een zelfrijdende auto hebben, die commercieel kan worden ingezet in het thuisland. Het gaat hierbij om een shuttlevoertuig dat op een vast traject moet gaan rijden. In de jaren daarna moet het project stelselmatig worden uitgebreid.

Baidu wordt ook wel de Google van China genoemd. Het begon een aantal jaren geleden met een zoekmachine en is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke speler in de ICT-wereld. Ook op het gebied van zelfrijdende auto’s heeft het al diverse stappen gezet.

Uitbreiding

Over twee jaar moet dus de eerste Baidu-auto commercieel worden ingezet op een korte, vaste route. Deze restrictie moet het aantal ongevallen tot een minimum beperken. Stapsgewijs moet deze route worden uitgebreid, waarbij het zelfrijdende systeem steeds meer ‘leert’ over het gedrag van andere weggebruikers. Het in Peking gevestigde bedrijf overlegt naar eigen zeggen ook met diverse Chinese autobouwers voor zelfrijdende voertuigen.

Het is allerminst het eerste bedrijf zonder auto-achtergrond dat zich richt op autonome voertuigen. Andere bekende spelers zijn Apple en Google. En waar laatstgenoemde gebruikmaakt van Lexus-voertuigen om tests mee uit te voeren, werkt Baidu samen met BMW. Opvallend is verder dat een ex-medewerker van Google, namelijk Andrew Ng, een centrale rol speelt bij de zelfrijdende activiteiten van Baidu.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “ICT-gigant Baidu wil in 2018 zelfrijdende auto op markt brengen”

Tibor Strausz|19.04.16|23:13

de race om de zelfrijdende auto markt is in volle vaart. ben benieuwd hoe lang het nog duurt. maar kan me niet voorstellen dat bedrijven miljarden besteden als ze niet verwachten om binnen enkele jaren geld te zien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.