Volvo, zelfrijdende auto, Autonomous_drive_commuting (1)

Bedrijventerrein Lelystad wil testgebied voor zelfrijdende auto

Foto: Volvo

Drie bedrijven hebben plannen om in Lelystad een testgebied te realiseren voor autonome voertuigen. Lelystad Airport Businesspark, Tass International en het Spaanse bedrijf Applus+ Idiada bekijken op dit moment de mogelijkheden voor een dergelijke testlocatie. Ook wordt niet uitgesloten dat ter plekke in de toekomst pilots met automatische voertuigen plaatsvinden op de openbare weg.

Het is dus nog niet zeker dat de testlocatie er komt. De drie betrokken partijen doen het komende jaar onderzoek naar de haalbaarheid van het project, dat gerealiseerd moet worden op een nog te bouwen bedrijventerrein in de buurt van het vliegveld in Lelystad. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek wordt een besluit genomen of het zelfrijdende project doorgaat.

Andere weggebruikers

De eventuele pilot-omgeving moet bestaan uit diverse wegen, waar verschillende verkeerssituaties kunnen worden nagebootst. Zo kunnen de voertuigen worden getest op diverse snelheden, bij verschillende omstandigheden en tussen andere weggebruikers, die onderdeel uitmaken van de test.

Door een testplek te realiseren, moet de locatie interessant worden voor autofabrikanten die bezig zijn met de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen. Zeker als ter plekke ook op de openbare weg kan worden getest. Die faciliteiten moeten ervoor zorgen dat autobedrijven zich willen vestigen in de omgeving van het nieuwe bedrijventerrein, hoopt Lelystad Airport Businesspark.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.