Yamaha zet stappen voor ontwikkeling zelfrijdende motor

Bron: Yamaha

Motorfabrikant Yamaha werkt aan de ontwikkeling van een zelfrijdende motorfiets. Het gaat hierbij niet om een honderd procent autonoom rijdende tweewieler, maar om het deels overnemen van chauffeurstaken. Daardoor moet de menselijke bestuurder zich meer kunnen focussen op veiligheid. Tevens wil het bedrijf uitbreiden naar de markt voor voertuigen op vier wielen.

Om de plannen voor een zelfrijdende motor kracht bij te zetten, hebben de Japanners een vestiging geopend in Silicon Valley, in de Verenigde Staten. Ook werd eerder dit jaar Veniam overgenomen, een jong bedrijf dat beschikt over kennis op het gebied van zelfrijdende techniek. Met de deal was twee miljoen dollar gemoeid.

Concurrentie

Zoals gezegd heeft Yamaha geen plannen om een volledig autonoom voertuig te maken. “We denken aan manieren om de chauffeur taken uit handen te nemen op het gebied van besturing”, zegt topman Hiroyuki Yanagi tegen de Britse krant Financial Times (betaalde link). “We willen ervoor zorgen dat we de concurrentie op dit gebied voorblijven.”

Momenteel heeft de Japanse fabrikant al een motorfiets die enkele automatische functies kent, de R1. Deze machine kan zelf ingrijpen bij slippen of remmen. Voor de verdere ontwikkeling gebruikt Yamaha een robotbestuurder, de zogeheten Motobot.

Personenauto’s

Yamaha is vooral bekend van zijn motoren, maar heeft plannen om ook een auto te maken. Tegen 2019 moet deze in Europa op de markt komen. Het bedrijf wil zich namelijk niet beperken tot de markt voor tweewielers. Of deze nieuwe auto ook (deels) zelfrijdend wordt, is niet bekend. In het verleden heeft de motorfabrikant al geprobeerd om voet aan de grond te krijgen in de markt voor personenauto’s. Die pogingen liepen op niets uit.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.