Wetgeving voor zelfrijdende auto’s versoepeld

Bron: Mercedes

De internationale wetgeving voor zelfrijdende auto’s is onlangs veranderd. De beperkende regel dat de auto altijd onder controle moet zijn van een chauffeur, is gedeeltelijk gewijzigd. Dit moet de weg vrij maken voor autonoom rijdende voertuigen. De wijziging is 23 maart ingevoerd door de Unece, een onderdeel van de Verenigde Naties.

Het gaat om bepalingen uit het Verdrag van Wenen. In die stad zijn in 1968 afspraken gemaakt over verkeer, die stellen dat bijvoorbeeld een chauffeur altijd beide handen aan het stuur moet hebben. Bij zelfrijdende auto’s is dit echter niet meer noodzakelijk. Daarom is de regel geschrapt.

Wel wordt een slag om de arm gehouden. Zo moet het zelfrijdende systeem altijd kunnen worden uitgeschakeld en overgenomen door een menselijke bestuurder. Zo’n zeventig landen hebben de regels uit het Verdrag van Wenen geaccepteerd, waaronder Nederland.

Park Assist

Ook wordt gekeken naar de wettelijke beperking om autonoom rijden alleen toe te staan bij snelheden tot tien kilometer per uur. Daardoor is bijvoorbeeld de Park Assist nu al toegestaan, maar andere autopilotfuncties, die ook dienst kunnen doen bij hogere snelheden, zijn nog verboden. Momenteel wordt bekeken of die beperking ook kan worden gewijzigd. Als alles volgens planning verloopt, moeten de regels in september van dit jaar worden aangepast.

Dat er door de veranderde regels meteen op grote schaal volledig zelfrijdende auto’s op de openbare weg verschijnen, lijkt onwaarschijnlijk. De nieuwe vorm van mobiliteit bevindt zich nog in de testfase, al wordt voor automatische voertuigen een grote toekomst voorspeld.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Wetgeving voor zelfrijdende auto’s versoepeld”

Tibor Strausz|30.03.16|22:26

kijk zo snel kan het gaan met regels. een paar pennen streken en klaar. interessant, vlak na het artikel dat stelt dat het nog jaren gaat duren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.