Brabantse ondernemer ontwikkelt zelfrijdende tractor

Bron: Farmertronics

Het Brabantse Farmertronics werkt momenteel aan de ontwikkeling van een zelfrijdende tractor. Door de innovatie moet in de toekomst het voertuig zonder bestuurder tussen de fruitbomen kunnen rijden. Marktprijs van de automatisch sturende en remmende eTrac-20 komt waarschijnlijk uit op tachtigduizend euro. Als alles volgens planning verloopt moet de productie over twee jaar beginnen.

Bedenker is Thieu Berkers uit Deurne, tevens oprichter van Farmertronics Engineering. Bij de ontwikkeling van de autonoom rijdende tractor werkt de ondernemer samen met diverse partijen: machineproducent Flingk uit Den Bosch, ontwerper Arjan Steketee uit Eindhoven en ICT Automatisering, dat ook een vestiging in Eindhoven heeft.

Financiering

Berkers heeft nog niet genoeg geld bij elkaar om het project in zijn geheel te financieren. Hij heeft nog een kwart miljoen euro nodig en is daarom op zoek naar financierders, middels crowdfunding. Voor een minimumbedrag van tienduizend euro krijgen investeerder 1 procent van de aandelen. Bij banken heeft de Brabander namelijk nul op het rekest gekregen.

Naast nieuwe technologie op het gebied van zelfrijden, is ook het brandstofverhaal innovatief. De e-Trac20 rijdt namelijk niet op het gebruikelijke diesel, maar op elektriciteit. In de loop van de tijd moet een overstap worden gemaakt naar waterstof.

Schadelijke stoffen

Voertuigen die op waterstof rijden, hebben een brandstofcel aan boord. Deze zet het getankte waterstof om in elektriciteit, dat wordt gebruikt om het voertuig aan te drijven. Het restproduct is zuiver, drinkbaar water. Voordeel hiervan is een beperking van de uitstoot van schadelijke stoffen ten opzichte van diesel, zeker als waterstof ook op een duurzame manier wordt geproduceerd.

Hoewel voor veel boeren de tractor nog een statussymbool is, verwacht Berkers toch dat er interesse zal zijn in de automatisch rijdende tractor. Volgens hem is er een nieuwe generatie agrarische ondernemers op komst die wel degelijk heil zit in toepassing van vooruitstrevende technologie.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Brabantse ondernemer ontwikkelt zelfrijdende tractor”

Tibor Strausz|29.03.16|20:04

vreemd dat de ecb bergen geld in de banken pompt, dat deze banken zelfs moeten betalen om het geld op de plank te laten liggen en dat ze dan nog niet willen investeren voor dot soort interessante ontwikkelingen.

Thieu Berkers|29.03.16|23:38

@Tibor, niet alleen de banken zijn een probleem maar ook de overheid zelf die zich ook als een soort bank opstelt. Ze zien vooral heel veel beren op de weg en op die manier kom je als innovatieve starter amper van de plek. Crowd funding moet nu voor Farmertronics Engineering de oplossing bieden. Mogelijke investeerders kunnen op onze crowd funding pagina terecht: http://www.farmertronics.com/nl/crowd-funding/ Bedankt voor de investeerders die reeds hebben toegezegd!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.