‘Gebruik van volledig zelfrijdende auto duurt nog zeker tien jaar’

Bron: Volvo

Dat volledig zelfrijdende auto’s al dit decennium op de openbare weg verschijnen, is onwaarschijnlijk. Dat zeggen diverse experts op dit gebied. Volgens r&d-manager Priyantha Mudalige van General Motors duurt het nog zeker tien jaar voordat dergelijke auto’s beschikbaar zijn voor het grote publiek. Ook BMW en Toyota zijn sceptisch over een snelle inzet van autonoom rijdende voertuigen.

Momenteel is veel discussie over deze nieuwe vorm van mobiliteit en wanneer deze grootschalig wordt ingezet. De meningen zijn hierover verdeeld. Vooral het tempo waarmee deze verandering plaats gaat vinden, is onderwerp van discussie. Waar sommigen al zelfrijdende auto’s op de markt zien verschijnen over enkele jaren, zijn anderen veel terughoudender.

Hordes

Zo gaf directielid Klaus Fröhlich van BMW aan dat dit decennium zelfrijdende auto’s hooguit op enkele plekken getest worden. En een wetenschapper in dienst van Toyota gaf onlangs bij een autoshow in Amerika aan dat er nog veel technologische hordes te nemen zijn voordat een chauffeur overbodig wordt.

“Het verschil tussen 99 procent van de tijd zonder chauffeur rijden of 99,99 procent van de tijd, is veel meer dan 1 procent”, legt de wetenschapper enigszins cryptisch uit. Hij bedoelt daarmee dat het volledig uitschakelen van de menselijke factor nog ver weg is.

General Motors

De manager van General Motors zegt in Financial Times (betaalde link) “dat het nog zeker tien jaar duurt, voordat je als inzittende kunt gaan slapen en naar je plek van bestemming wordt gebracht.” Dit komt vooral doordat er nog diverse hobbels op de weg liggen op het gebied van techniek, wetgeving en kosten.

De uitgaven die gepaard gaan met het produceren van onder meer camera’s, sensoren en software zijn namelijk nog altijd hoog. Daardoor verwacht Mudalige dat zelfrijdende auto’s voorlopig vooral interessant zijn voor commerciële doeleinden, zoals taxi’s. Voor de meeste consumenten is het voorlopig nog te duur om er eentje aan te schaffen.

GM laat zich echter niet uit het veld slaan. Het bedrijf zet vol in op de ontwikkeling van autonome voertuigen en kocht in dat kader onlangs sensorenproducent Cruise. Met de deal is naar verluidt 1 miljard dollar gemoeid. Tevens investeerde het bedrijf onlangs 500 miljoen dollar in Lyft, een aanbieder van mobiliteitsdiensten. De twee willen samen zelfrijdende taxi’s gaan ontwikkelen.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

3 reacties op “‘Gebruik van volledig zelfrijdende auto duurt nog zeker tien jaar’”

Tibor Strausz|21.03.16|11:54

grappig om te merken hoe de termen ‘snel’ en ‘duurt nog even’ enorm aan het schuiven zijn.
in artikelen van 4 jaar terug was ‘snel’ in 20 jaar en het ‘duurt nog even’ richting 30 jaar en verder.
2 jaar terug ging dat naar 10 jaar en 20 jaar
en als ze het nu over snel hebben is het dit decennium ofwel nog minder dan 4 jaar.

Tibor Strausz|23.03.16|22:33

nog even over na gedacht maar toch wel opmerkelijk als google en tesla aangeven over 2 a 3 jaar klaar te zijn. het kan natuurlijk dat toyota en bmw niet zo snel zijn maar daarmee is het toch niet zo dat tesla en google gaan wachten op hen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.