Domino’s wil pizza’s laten bezorgen door zelfrijdend voertuig

Pizzaketen Domino’s wil in de toekomst zijn producten laten thuisbezorgen via zelfrijdende voertuigen. Momenteel zijn al testen uitgevoerd in Australië en in de loop van dit jaar moeten ook in Nederland soortgelijke stappen worden gezet. Het voertuig wordt Domino’s Robotic Unit genoemd (DRU) en maakt gebruik van technologie van een jong Australisch bedrijf, Het bedrijf spreekt zelf van een wereldprimeur.

De DRU is een voertuig met vier wielen en bevat compartimenten om de bestelling van de klant warm te houden en het drinken of ijs gekoeld, terwijl het met een veilige snelheid over het trottoir rijdt van de winkel naar de voordeur van de klant. De robot is in staat om zelf de beste route te kiezen en de aanwezige sensoren kunnen obstakels herkennen en vermijden.

Wet- en regelgeving

Domino’s werkt samen met het RDW en met internationale partners om er voor te zorgen dat de het zelfrijdende voertuig gedurende de testperiode voldoet aan relevante wet- en regelgeving. “We werken ook samen met de overheid om ervoor te zorgen dat aan alle wettelijke vereisten wordt voldaan”, aldus het bedrijf.

Domino’s heeft de DRU al ingezet bij een aantal leveringen van pizza’s, tot dusver alleen in Australië. De verwachting is dat vóór de zomer de eerste proeven plaatsvinden in Nederland. Met de innovatie wil de foodretailer veiliger, sneller, schoner en efficiënter hun producten bij de klant te krijgen. Daarom zetten ze vol in op deze nieuwe vorm van techniek. De nieuwe voertuigjes moeten in de toekomst namelijk een belangrijk onderdeel van de bezorgteams worden.

Overheid

“We werken ook samen met de overheid om ervoor te zorgen dat aan alle wettelijke vereisten wordt voldaan. De agentschappen zijn zeer positief tot dusver. Samen zijn we het testplan vorm aan het geven”, aldus Domino’s. “Terwijl zelfsturende drones en auto’s nog een flink aantal regelgevende obstakels en operationele uitdagingen moeten overwinnen voordat ze inzetbaar zijn voor pizzabezorging, toont de DRU aan dat wij actief betrokken zijn bij de toekomstige commercialisering van deze technologie.”

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Domino’s wil pizza’s laten bezorgen door zelfrijdend voertuig”

Tibor Strausz|20.03.16|03:01

spannend ben wel benieuwd hoe lang het duurt voordat we het gewoon vinden dat er robotjes af en aan rijden.

gaat deze robot als ‘voetganger’ rijden of als ‘fietser’. om vanaf de stad naar mij toe te komen moet je als voetganger namelijk een trap nemen en ik zie dit robotje nog niet zo snel traplopen. zelfs een goede stoeprand lijkt mij al lastig.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.