Volvo: Meerderheid Nederlanders positief over zelfrijdende auto

Bron: Volvo

Zo’n driekwart van de Nederlanders is positief over autonoom rijdende voertuigen. Zo’n 78 procent van de ondervraagden denkt dat zelfrijdende auto’s veiliger zijn dan wanneer ze door mensen worden bestuurd. Eenzelfde percentage vindt dat deze vorm van mobiliteit zorgt voor meer vrijheid en vrije tijd, bijvoorbeeld omdat meer tijd overblijft voor social media en het bijhouden van mail terwijl je in de auto zit. Dat blijkt uit Futureofdriving, een peiling van autofabrikant Volvo.

Het bedrijf ondervroeg de afgelopen drie weken duizenden landgenoten over diverse aspecten van zelfrijdende auto’s. Naast eerdergenoemde resultaten kwam naar voren dat 74 procent van de deelnemers robotvoertuigen zien als een luxe. De peiling is een aanvulling op eerder onderzoek in thuisland Zweden.

Veiligheid

De respondenten zijn in meerderheid ervan overtuigd dat automatisch sturende en remmende voertuigen de weg veiliger maken, dan wanneer er mensen achter het stuur zitten. Uit andere onderzoeken blijkt dat een ruime meerderheid van de ongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Machinale auto’s zouden deze risicofactor fors kunnen beperken.

Volvo is zeer actief in deze vorm van vervoer. Het bedrijf wil volgend jaar een pilot uitvoeren in eigen land met honderd zelfrijdende auto’s, speciaal voor zakelijke klanten. In Nederland heeft al een test plaatsgevonden met een zelfrijdend voertuig. In Wageningen, met de zogeheten WEpod. Later dit voorjaar vindt op de A2 ook een grootschalige proef plaats met autonoom rijdende voertuigen.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.