Visa-app laat auto zelf betalen voor brandstof en parkeren

Bron: Visa

Leverancier van betaaldiensten Visa wil een app op de markt brengen die auto’s zelf brandstof en parkeren laat betalen. Het is daarvoor een samenwerking aangegaan met autofabrikant Honda. Momenteel is alleen nog sprake van een demoversie, maar op termijn moet de app daadwerkelijk worden ingebouwd in auto’s en op de markt worden gebracht.

Bij zelfrijdende voertuigen gaat het vaak om het ontwikkelen van software die rijfuncties overneemt. Het bedrijf Visa, in Nederland vooral bekend van de creditcards, ziet echter ook heil in software die andere autogerelateerde taken kan uitvoeren. Niet alleen het tanken of parkeren, maar ook het bepalen van de goedkoopste tanklocatie en de auto er naar toe dirigeren behoren in de toekomst tot de mogelijkheden. Zelfs producten bestellen in de tankshop wordt niet uitgesloten.

Tanken

Bij de app die brandstof betalen mogelijk maakt, waarschuwt het systeem eerst de bestuurder dat het tijd is om te tanken. Daarna bepaalt het de dichtstbijzijnde (of goedkoopste) locatie en geeft de route aan. Eenmaal aangekomen bij de pomp bepaalt de app het verwachte, te betalen bedrag en maakt het mogelijk voor de chauffeur om vanuit de auto te betalen. Of dit meteen toegevoegde waarde heeft is even afwachten, aangezien de bestuurder wel zijn voertuig uit moet om te tanken.

Een tweede app betreft parkeren. De software kan herkennen bij welke parkeerlocatie de auto op dat moment staat en een overzicht geven van de verschillende opties, bijvoorbeeld een uur parkeren voor twee euro, of een hele dag parkeren voor tien euro. Het afrekenen kan ook vanuit de auto en als de parkeertijd voorbij is, kan de app deze automatisch verlengen.

Testen

Uiteraard is het nog lang niet zo ver. De app moet kunnen communiceren met brandstofpompen bij tankstations en betaalmeters bij parkeerplaatsen. Die techniek wordt op dit moment niet of nauwelijks toegepast. Visa heeft al wel aangekondigd de komende maanden tests uit te voeren in de Amerikaanse staat Californië.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.