Kwart Nederlanders verwacht robotauto’s in 5 jaar op de weg

Zo’n 25 procent van de Nederlanders verwacht dat zelfrijdende voertuigen binnen vijf jaar op de openbare weg zullen rijden. Daar staat tegenover dat twintig procent verwacht dat dit helemaal nooit gebeurt. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau EMC, in samenwerking met Whizpr.

De beide bedrijven bevroegen 1.500 Nederlanders over diverse technologische ontwikkelingen. Zo werden vragen gesteld over 3d-printers, het gebruik van vaste telefoons en of kinderen op de basisschool in de toekomst zullen leren programmeren. Ook werden er dus enkele vragen gesteld over autonoom rijdende voertuigen.

Eén op de vier mensen is er dus van overtuigd dat binnen enkele jaren auto’s zonder chauffeur op de openbare weg verschijnen. Een aanvullende veertig procent ziet dat ook gebeuren, maar dan wel op een later tijdstip, namelijk pas over tien jaar. Eén op de vijf ziet het er helemaal nooit van komen.

Amerika

Onlangs werd ook in de Verenigde Staten een peiling gehouden over de chauffeurloze auto. Het ging hierbij niet zozeer om de vraag of binnen afzienbare tijd dergelijke voertuigen op de openbare weg verschijnen, maar of de Amerikanen ze zelf zouden kopen.

Daaruit bleek dat 63 procent van de 1.869 ondervraagden de komende tien jaar geen robotauto koopt, als ze daadwerkelijk voor het grote publiek op de markt komen. Slechts 23 procent gaf aan dat wel te doen. De overigen zeiden het niet te weten. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat bijna de helft van de deelnemers (43 procent) denkt dat zelfrijdende auto’s niet veilig zijn. Niet verrassend hebben jongeren meer vertrouwen in de veiligheid dan ouderen.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Kwart Nederlanders verwacht robotauto’s in 5 jaar op de weg”

Tibor Strausz|17.02.16|10:29

vooral interessant om deze cijfers af te zetten tegen onderzoeken 5 jaar terug. denk dat toen niemand nog dacht dat binnen 10 jaar er zelfrijdende auto’s op de weg zouden rijden. terwijl de wepods nu toch al rijden!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.