Amerikaans leger voert test uit met zelfrijdende auto’s

Het Amerikaanse leger wil zijn vloot uitbreiden met autonoom rijdende voertuigen. Daarmee moet de werkdruk voor chauffeurs worden verminderd. Er zijn de afgelopen tijd al tests uitgevoerd en het leger wil daar de komende tijd mee doorgaan.

Het idee is om robotauto’s in konvooien achter elkaar aan te laten rijden, waarbij de eerste auto door een mens wordt bestuurd en de overige voertuigen er automatisch achteraan rijden. Vooral in oorlogstijd kan dit winst opleveren, doordat het transporteren van mens en materieel van groot belang is en daarvoor dus minder personeel nodig is.

Informatie uitwisselen

Komende zomer wil het leger tests uitvoeren met vier voertuigen die informatie kunnen uitwisselen met units die aan de kant van de weg staan opgesteld. De auto’s leveren informatie over hun snelheid en locatie aan deze units, terwijl ze informatie terug ontvangen over maximum snelheden en wegafsluitingen. Deze test vindt plaats in de Amerikaanse staat Michigan.

Als blijkt dat zelfrijdende auto’s aan de verwachtingen voldoen, wil het Amerikaanse leger al eerder aangekochte voertuigen alsnog voorzien van de benodigde apparatuur om zonder chauffeur te kunnen rijden. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld radarapparatuur, camera’s en een boordcomputer.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.