TNO onderzoekt menselijk gedrag in zelfrijdende auto

Konvooi ADAS autos AON TNO. Foto VERKEERSNET

TNO doet onderzoek naar de zelfrijdende auto en zijn bestuurder, zodat ze elkaar beter gaan begrijpen. “Menselijk gedrag en acceptatie zijn geen vaste gegevens”, zegt Marieke Martens, onderzoeker bij TNO en hoogleraar Intelligente Transportsystemen en Human Factors bij de Universiteit Twente.

“Om te zorgen dat de zelfrijdende auto en zijn bestuurder elkaar beter gaan begrijpen, moeten we de bestuurder duidelijk maken wat het voertuig wel of niet doet. Gelijktijdig dienen we het voertuig informatie te geven over de bestuurder, zodat het voertuig beter weet wat het wel en niet van de mens kan verwachten.”

Niveau van vertrouwen

De onderzoeker legt op de website van TNO het principe uit van ‘Trust calibration’, wat het niveau van vertrouwen aangeeft, afgestemd op wat het voertuig kan. “Is een voertuigsysteem al best goed maar zit de bestuurder met angst en beven in de auto en grijpt hij of zij telkens in, dan spreken we over ‘undertrust’ en kun je het systeem niet optimaal gebruiken waarvoor het bedoeld is.”

Bij andere bestuurders leiden zogeheten SAE Level 2-voertuigen volgens haar juist tot te veel vertrouwen, ofwel ‘overtrust’. “Die auto’s ondersteunen de bestuurder zo goed, dat het op bepaalde momenten lijkt alsof je als bestuurder niets meer hoeft te doen”, zegt Martens.

Proeven

TNO rustte in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en de RDW negen voertuigen uit met zelfrijdende functies, camera’s en extra sensoren. De voertuigen reden in juni mee in een convooi waarbij rij-ondersteundende taken werden getest. TNO registreerde daarbij wat er gebeurde, hoe het overige verkeer reageerde, hoe de bestuurder zich gedroeg. Op basis daarvan werd de leercurve van de deelnemers bepaald. Eind 2018 worden hiervan de eerste resultaten bekendgemaakt.

Ook werkte TNO mee aan een proef met truck platooning, waar het bedrijf het afgelopen jaar een ‘driver readiness estimation model’ voor bouwde. Bij truck platooning rijden vrachtwagens heel dicht op elkaar. De voertuigen rijden automatisch en communiceren met elkaar Bij dit systeem rijden twee of meerdere vrachtwagens op heel korte afstand van elkaar. De voertuigen zijn via een WiFi-netwerk met elkaar verbonden. Het voorste voertuig bepaalt de snelheid en de route.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.