Mercedes-Benz Shanghai

Nederlander komt met oplossing tegen wagenziekte in zelfrijdende auto

Bron: MB

De kans dat automobilisten last krijgen van wagenziekte neemt toe als de zelfrijdende auto gemeengoed wordt. Dit voorspelt onderzoeker Bewegingswetenschappen Ouren Kuiper. Dit komt omdat automobilisten dan niet meer op de weg hoeven te letten en die tijd kunnen gebruiken om een boek te lezen of te werken op de laptop. Dit werkt wagenziekte in de hand. Maar er zijn oplossingen.

In de Volkskrant legt Kuiper uit hoe wagenziekte ontstaat. Wanneer de signalen van de ogen, het evenwichtsorgaan en de spieren over de positie van het lichaam niet langer overeenkomen met de signalen die de hersenen verwachten, raken je hersenen in de war. Dit kan voorkomen worden als een automobilist zijn ogen op de horizon gericht houdt. Dan zijn de bewegingen van het voertuig vaak te voorspellen.

Oplossingen

Samen met twee andere onderzoekers van TNO ging Kuiper op zoek naar oplossingen voor dit probleem en die hebben ze gevonden. Als bijrijders op een beeldscherm willen kijken tijdens hun rit, is het van groot belang dat ze naar een scherm kijken dat zich op ooghoogte bevindt. “Passagiers die het scherm op ooghoogte voor zich hebben zijn minder gevoelig voor geslinger omdat ze meer zicht op de omgeving houden”, aldus Kuiper.

Ook kan het helpen om de inzittenden van de autonome auto met signalen te attenderen op bewegingen van het voertuig. Dan zijn ze namelijk minder misselijkmakend. Een geluidssignaal of een vibratie in de stoel kan bijvoorbeeld aankondigen dat de auto een bocht maakt. Dit is relatief eenvoudig te realiseren en zou een goede oplossing kunnen vormen voor wagenziekte. “Daar moeten we verder onderzoek naar doen”, vertelt Kuiper.

Wagenziekte

Ongeveer drie op de vier mensen heeft wel eens last gehad van wagenziekte, waarbij passagiers in een auto zich slap en misselijk voelen door de bewegingen in een auto. Voornamelijk op de achterbank slaat het vaak toe. De chauffeur zelf heeft hier nauwelijks last van, omdat hij weet welke bewegingen de auto gaat maken. In een zelfrijdende auto heeft de chauffeur die controle niet meer, waardoor verwacht wordt dat meer mensen wagenziekte krijgen.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.