Tesla Model X

Bestuurder Tesla greep niet in na waarschuwing Autopilot

De bestuurder die twee weken geleden met een Tesla Model X verongelukte in Californië, had op het moment van de crash de Autopilot ingeschakeld en negeerde waarschuwingen vanuit de auto. Dat concludeert Tesla na het lezen van de logboeken. De bestuurder had ongeveer vijf seconden tijd om in te grijpen, maar ondernam geen actie. 

Tesla heeft een nieuwe update gegeven nadat de logboeken zijn bekeken. De bestuurder had zowel een visuele als een hoorbare waarschuwing gekregen, dat hij zijn handen aan het stuur moest houden. Op dat moment had hij nog vijf seconden de tijd om in te grijpen en was hij nog 150 meter verwijderd van het obstakel. Zijn handen werden zes seconden voorafgaand aan de botsing niet op het stuur gedetecteerd.

Betonnen rijstrookverdeler

De Tesla knalde vervolgens op een betonnen rijstrookverdeler. De reden dat het ongeluk zo heftig was, kwam volgens de fabrikant dat er geen veiligheidsbarrière aanwezig was die de klap kon opvangen. Dit onderdeel was verpletterd door een eerder ongeval en niet op tijd teruggeplaatst.

Tesla benadrukt daarnaast nogmaals dat als de Autopilot niet meer zou worden gebruikt, volgens de ‘onjuiste’ redenering dat deze onveilig zou zijn, de gevolgen zeer ernstig zullen zijn: “Wereldwijd sterven 1,25 miljoen mensen door auto-ongelukken. Als alle auto’s aan het huidige veiligheidsniveau van een Tesla zouden voldoen, zou dat 900.000 levens per jaar besparen. We verwachten dat autonome auto’s tien keer veiliger zijn dan reguliere auto’s.”

Video’s

Inmiddels hebben diverse Tesla-eigenaren een video gemaakt waar in te zien is hoe ze met hun Tesla met ingeschakelde Autopilot over het traject rijden waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Met deze beelden (zie onderaan dit artikel) laten ze zien hoe het voertuig reageert op de locatie van het ongeluk. Op sommige video’s zou te zien zijn dat de auto de rijstrook verlaat en recht op de betonnen vangrail afreed. Een van de bestuurders kwam vlak voor het obstakel stil te staan.

Lees ook: Dodelijke crash had te maken met vangrail

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.