Uber, zelfrijdende auto

‘33 miljoen verkochte zelfrijdende voertuigen in 2040’

In 2040 worden er wereldwijd zeker 33 miljoen volledig zelfrijdende voertuigen verkocht per jaar. Dat voorspelt onderzoeksbureau IHS Markit. Volgens de onderzoekers komt de verkoop van autonoom rijdende voertuigen vanaf 2021 voor het eerst echt op gang. Over vier jaar verwacht het bureau dat de teller uitkomt op 51.000 verkochte modellen per jaar.

Getest wordt er op dit moment al volop, maar de eerste in serieproductie gebouwde voertuigen zullen volgens de onderzoekers pas in de loop van 2019 ingezet worden in de Verenigde Staten. De ogen zijn daarbij vooral gericht op General Motors, Uber en Waymo.

Obstakels

Europa en China volgen naar verwachting in 2021. De Europese en Chinese regels op het gebied van verkeersveiligheid vormen op dit moment vooral nog een obstakel om echt grote stappen te kunnen zetten. De onderzoekers voorspellen wel dat in China flinke sprongen gemaakt worden zodra de wetgeving is aangepast. Pas dan kan de industrie daadwerkelijk in de praktijk aan de slag met de ontwikkeling van autonoom vervoer en toepassing van kunstmatige intelligentie.

“In 2021 zullen er jaarlijks meer dan 51.000 zelfrijdende voertuigen verkocht worden, in 2025 meer dan een miljoen wereldwijd”, denkt onderzoeker Egil Juliussen. Vanaf 2021 worden de voertuigen volgens hem ook bereikbaar voor particuliere rijders. De teller komt in 2040 uit op 33 miljoen verkochte voertuigen die volledig zelfrijdend zijn.

Lees ook: Taxidienst Lyft introduceert eerste pilot zelfrijdende auto’s

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.