Verkeer, snelweg

Here en Fujitsu bouwen samen aan oplossingen voor autonoom vervoer

Kaartenmaker Here Technologies en het Japanse concern Fujitsu hebben de handen ineengeslagen om samen te werken aan hoogwaardige kaarten en oplossingen voor zelfrijdende auto’s. De voormalige kaartendivisie van Nokia, die sinds 2015 in handen is van Audi, BMW en Daimler, is wereldwijd een grote speler op de markt en een van de belangrijkste concurrenten van TomTom.

Om in de toekomst veilig met je zelfrijdende auto van A naar B te gaan, zijn high definitionkaarten van groot belang. Die kaarten moeten voortdurend realtime worden bijgewerkt en uiterst nauwkeurig zijn. Voor dergelijke kaarten daadwerkelijk gerealiseerd zijn, is er nog heel wat werk aan de winkel. Volgens Edzard Overbeek, de Nederlandse CEO van Here, is het naïef om te denken dat je alle wijsheid zelf in pacht hebt. “In de komende vijf tot tien jaar zullen we grote veranderingen zien op gebied van transport, energie en infrastructuur.”

Toegang tot de juiste technologieën

Volgens de topman is het niet alleen voor autofabrikanten, maar ook voor vervoerders en steden van groot belang om snelle en eenvoudige toegang te hebben tot de juiste technologieën. Want alleen dan kunnen met het oog op de toekomst de juiste voertuigen en omstandigheden worden ontwikkeld. Samenwerking met partners, zoals met de Japanse leverancier van IT-producten en diensten, is voor de kaartenmaker een must om stappen te kunnen zetten bij de ontwikkeling van zeer gedetailleerde HD-kaarten en zeer precieze lokalisatie.

Here Technologies en Fujitsu leggen de focus in eerste instantie op Japanse bedrijven om vervolgens ook in de rest van de wereld aan de slag te gaan. Fujitsu is voor een groot aantal autofabrikanten een belangrijke toeleverancier op gebied van telematica. Het bedrijf levert onder meer rijassistentie-systemen, ingebouwde navigatie en head-up displays. De Japanners zullen de technologie van Here integreren om zo samen tot innovatieve oplossingen op gebied van mobiliteit te komen.

Nauwkeurige voorspellingen

Ook gaan beide partijen inspelen op vervoer in de slimme stad. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om een on demand oplossing voor het delen van auto’s, waarbij voorspellingen over de drukte op de weg worden meegenomen. Ook wordt gewerkt aan een systeem waarbij camerabeelden van bijvoorbeeld ongelukken en overtredingen gebruikt worden om de verkeerssituatie en drukte in een bepaald gebied zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen.

Lees ook: Topman TomTom: Voor een volledig autonome auto moeten we oplossingen combineren

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.