Eerste verzekering voor zelfrijdende auto komt eraan in Nederland

Centraal Beheer Achmea gaat zelfrijdende deelauto’s verzekeren. Het bedrijf is naar eigen zeggen de eerste in Nederland die dat doet. Inspelen op de toekomst is het idee erachter. De eerste auto’s die verzekerd worden, zijn die van het Eindhovense bedrijf Amber. Dat brengt vanaf 2021 de zelfrijdende Amber One op de markt.

De Amber One belooft een bijzondere auto te worden. Hij is volledig elektrisch, kent minimaal een dubbele levensduur dan een traditionele auto en heeft onderdelen die makkelijk te vervangen zijn, stelt de fabrikant. Dit zijn volgens hen eigenschappen die de auto uitermate geschikt maken om te delen. En daar gaat die dus ook voor worden ingezet.

Hij wordt uitgerust met software die aan de hand van realtime data voorspelt op welke tijdstippen en locaties de vraag naar deelauto’s groot is. Op die manier wil de fabrikant er voor zorgen dat de deelauto’s altijd staan waar ze moeten staan.

Deelauto’s

Amber heeft al ervaring op dit vlak. Het bedrijf beheert op dit moment enkele tientallen elektrische BMW i3’s, die als deelauto’s worden ingezet op de High Tech Campus in Eindhoven. Deze auto’s worden in de loop van volgend jaar stap voor stap zelfrijdend gemaakt, onder andere met camera’s en een radarsysteem. Ze gaan in eerste instantie alleen ’s nachts zelfstandig rijden, zodat ze op de volgende dag weer op de juiste plaats staan voor klanten. Bij deze nachtelijke ritten is overigens wel een chauffeur aanwezig die kan ingrijpen als dat nodig is. Uiteindelijk wil Amber wel autonoom rijden met passagiers aan boord, maar wanneer dat gebeurt, is niet alleen afhankelijk van de technologie, maar ook van de wetgeving.

Reden voor Centraal Beheer Achmea om samen te werken met Amber, is inspelen op de toekomst – die van de zelfrijdende auto én die van de deelauto. Hier nu al op anticiperen, is belangrijk, stelt de verzekeraar. De ontwikkelingen gaan immers snel. En zeker de verzekering van de zelfrijdende auto gaat lastige kwesties oproepen: hoe zit het bijvoorbeeld met aansprakelijkheid? “Niemand weet hoe de toekomst er exact uit zal zien”, zegt Robert Otto, lid van de Raad van Bestuur van Achmea. “Maar wij willen en kunnen niet afwachten.”

Lees ook: Eindhoven krijgt primeur met zelfrijdende deelauto’s

Auteur: JanPieter Rottier

Jan Pieter Rottier is vaste redacteur van Verkeersnet.nl. Regelmatig schrijft hij ook voor Zelfrijdendvervoer.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.