Google's Lexus RX 450h Self-Driving Car" by Driving_Google_Self-Driving_Car.jpg: Steve Jurvetsonderivative work: Mariordo - This file was derived from  Driving Google Self-Driving Car.jpg:. Licensed under CC BY 2.0 via Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg#/media/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg

Google start samenwerking met Uber-concurrent

Foto: Wikipedia. “Google’s Lexus RX 450h Self-Driving Car” by Driving_Google_Self-Driving_Car.jpg: Steve Jurvetsonderivative work: Mariordo – This file was derived from  Driving Google Self-Driving Car.jpg:. Licensed under CC BY 2.0 via Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg#/media/File:Google%27s_Lexus_RX_450h_Self-Driving_Car.jpg

Google-zusterbedrijf Waymo gaat voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s samenwerken met Lyft. Laatstgenoemde is een aanbieder van taxiritten en wordt gezien als belangrijke tegenhanger van Uber. Beide bedrijven gaan niet zelf een auto ontwikkelen, maar focussen op de techniek om een voertuig zelfrijdend te maken.

De exacte inhoud van de samenwerking is niet bekendgemaakt, maar wel is duidelijk dat het gaat om de ontwikkeling van autonome technologie. Beide bedrijven zijn hier al geruime tijd bezig en zijn overtuigd van de marktpotentie van deze nieuwe vorm van mobiliteit.

Conflict

John Zimmer is één van de oprichters van Lyft en zei eerder al te verwachten dat over vier jaar het merendeel van hun voertuigen zelfrijdend is. Het bedrijf is een belangrijke concurrent van Uber, terwijl Waymo zelfs een juridisch conflict heeft met de taxidienst. Het aan Google gelieerde bedrijf verwijt Uber dat het geheime informatie zou hebben gestolen. Iets wat de tegenpartij uiteraard tegenspreekt. De rechter deed onlangs uitspraak en verplichtte Uber de vertrouwelijke bestanden zo snel mogelijk terug te geven.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.