Waymo, minivan

Uber wil rechtszaak Google achter gesloten deuren

Waymo minivan

Uber wil dat de rechtszaak die door Google is aangespannen aan arbitrage wordt onderworpen. De zaak zou hiermee dan buiten de gewone rechter omgaan, waardoor er ook geen openbare zittingen hoeft plaats te vinden. Google sleept Uber voor de rechter vanwege het stelen van bedrijfsgevoelige informatie voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto’s. Google wil de volledige zaak in een gewone rechtbank houden, met een jury.

Google had zelf enkele maanden geleden een arbitrageproces in gang had gezet tegen Anthony Levandowski, de Uber-medewerker die wordt beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen van Google. Dat meldt de New York Times. Google verdenkt Levandowski ervan geheime salarisinformatie te gebruiken om gericht voormalige collega’s over te halen naar zijn nieuwe bedrijf, Otto. Die startup werd kort na de oprichting voor 680 miljoen dollar gekocht door Uber.

Lidar-technologie

In de meest recente rechtszaak tegen Uber stelt Google dat Levandowski bij zijn vertrek veertienduizend bestanden met vertrouwelijke informatie heeft meegenomen van Waymo, de bedrijfstak van Google-moeder Alphabet die zelfrijdende auto’s ontwikkelt. De documenten zouden met namen gaan over Lidar-technologie. Deze techniek kan de omgeving scannen en is daardoor zeer belangrijk voor zelfrijdende auto’s. Met de overname van Otto kreeg Uber deze documenten in handen.

Volgens Uber is de aanklacht van Google een ongegronde poging om de concurrentie te vertragen. “We kijken ernaar uit om ons in de rechtbank krachtig te verdedigen”, liet het bedrijf eerder weten. Uber vindt dat deze rechtszaak worden voorgelegd aan arbiters, omdat dat in het contract van Levandowski bij Google stond.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.