‘Automatisch rijden maakt rijtaak juist moeilijker’

Zelfrijdende auto’s maken het rijden voor bestuurders moeilijker in plaats van makkelijker. Wanneer iemand niet actief betrokken is bij het autorijden, is het nog lastiger te reageren op onverwachte situaties dan wanneer de bestuurder zelf actief aan het rijden is. Dat stelt Arie Paul van den Beukel, onderzoeker aan de Universiteit Twente.

Van den Beukel promoveerde in november op het onderwerp autonoom rijden. “In zelfrijdende auto’s ben je veel minder betrokken bij het autorijden zelf, maar je bent nog wel verantwoordelijk. Je moet de boel bewaken, een taak waar mensen van nature niet goed in zijn”, vertelt de onderzoeker in een interview op Bright. “De verleiding is dan groot om nog eens te kijken of je een nieuw berichtje op je smartphone hebt.”

Beperkingen zelfrijdende auto’s

Volgens Van den Beukel blijft de menselijke rol een belangrijke factor in het autonoom rijden. Voordat zelfrijdende auto’s echt een succes worden, moet de samenwerking tussen bestuurder, voertuig en autopiloot eerst flink worden verbeterd.  “Er zijn situaties, bijvoorbeeld bij filerijden, waarin een autonoom rijdende auto extra comfort biedt. In het vervelende stop-en-go-verkeer is het comfortabel als de auto zelf rijdt. Maar we moeten wel onderscheid maken in welke situaties autonoom rijdende auto’s voordelen bieden.”

Er zijn volgens Van den Beukel nog genoeg situaties te bedenken waarin de mens zou moeten ingrijpen, bijvoorbeeld als de wegbelijning slecht is en het systeem de lijnen onvoldoende herkent. Hetzelfde kan voorkomen bij wegwerkzaamheden, wanneer er verschillende lijnen op het wegdek staan.

Infrastructuur aanpassen

Door de infrastructuur aan te passen, kunnen we tegemoet komen aan de beperkingen van het automatisch rijden, zegt de onderzoeker. “Als je auto en infrastructuur beter op elkaar afstemt, is er veel te winnen. Denk aan speciale rijstroken die geoptimaliseerd zijn voor zelfrijdende auto’s. Je hoeft geen nieuwe wegen aan te leggen; ons doel moet zijn om zoveel mogelijk van de bestaande infrastructuur gebruik te maken en deze te verbeteren.”

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.