Rechtszaak tegen Tesla wegens dodelijk ongeval in China

De familie van een verongelukte Chinese man klaagt autoproducent Tesla aan. De 23-jarige Gao Yaning kwam in januari van dit jaar om het leven, toen zijn Tesla tegen een vrachtauto botste. Volgens de nabestaanden is de gebrekkig functionerende autopilot oorzaak van de crash, waardoor ze een rechtszaak starten tegen de Amerikaanse autobouwer.

Onlangs werd op de Chinese staatstelevisie een filmpje vertoond waarop de botsing te zien is. De beelden zijn vastgelegd door een dashboard-camera. Daarop is te zien dat het voertuig met hoge snelheid op een oranje vrachtauto botst. Het is niet duidelijk of de Tesla-autopilot, het rij-ondersteunende systeem, ingeschakeld was.

Schade

Het bedrijf staat in continue verbinding met de autopilot van alle voertuigen die het heeft verkocht en kan daardoor aflezen op welk moment een systeem ‘aan’ of ‘uit’ staat. Het Amerikaanse bedrijf zegt echter niet te kunnen terugzien of het systeem ingeschakeld was op het moment van de crash, door de grote schade aan het voertuig. Op de vraag van een verslaggever van persbureau AP of kort vóór het incident de autopilot wel aan stond, wilde Tesla geen antwoord geven.

Het is niet de eerste keer dat de multinational onder vuur komt te liggen dit jaar. In het voorjaar vond ook een dodelijk ongeval plaats met een Tesla. In Amerika kwam een 40-jarige man om het leven toen zijn auto tegen een truck botste. De autopilot was op dat moment ingeschakeld.

Te ver gaan

Kritiek komt ook van Mobileye, een Israëlisch technologiebedrijf. Het werkte in het verleden samen met Tesla, maar heeft deze samenwerking stopgezet en een overstap gemaakt naar BMW. Een topbestuurder van Mobileye lichtte recentelijk deze keuze toe, door te stellen dat Tesla te ver gaat met zijn autopilot en te veel de grenzen opzoekt, waardoor de veiligheid in het geding komt.

Tesla-topman Elon Musk maakte eerder deze maand bekend dat het zelfrijdende systeem een grote update krijgt, wat de veiligheid fors moet vergroten. Zo schakelt het systeem zichzelf uit, wanneer de bestuurder zijn handen te lang niet aan het stuur heeft. Ook wordt meer vertrouwd op radar dan op camera’s, wat tot dusver de dominante factor was.

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s? Kom dan naar de SDC Summit 2016 op woensdag 12 en donderdag 13 oktober in Expo Houten. Kijk voor meer informatie op www.sdcsummit.com/. Of schrijf in via www.sdcsummit.com/registreren/.

Lees ook: Tesla schakelt autopilot uit als bestuurder niet oplet

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.