Tesla schakelt autopilot uit als bestuurder niet oplet

Tesla gaat de komende weken het zelfrijdende systeem van zijn voertuigen updaten. Hierbij wordt de radar het dominante technische onderdeel en niet, zoals tot dusver, de camera’s. Ook wordt de autopilot automatisch uitgeschakeld als een bestuurder te lang zijn handen niet op het stuur heeft. Door de aanpassing moet de veiligheid van inzittenden en andere verkeersdeelnemers worden verbeterd.

Dat meldde Tesla-topman Elon Musk onlangs in een conference call. De verbeterde versie is volgens de Amerikaanse autoproducent beter in staat om bij slecht weer gevaren te herkennen. Ook kan het grote dieren op de weg zien, bijvoorbeeld een eland. Het herkennen van kleinere dieren, zoals een hert, is nog een brug te ver.

Verbetering

Een andere verbetering is dat het zelfrijdende systeem in staat is om de voorligger van de voorligger ook te herkennen. Hierdoor moeten problemen worden voorkomen, doordat de Tesla kan anticiperen op het rijgedrag twee auto’s voor het eigen voertuig. De update wordt de komende twee weken uitgevoerd.

De fabrikant heeft bij de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s een andere strategie dan de meeste andere fabrikanten. Het bedrijf heeft al veel voertuigen verkocht en past de zelfrijdende systemen in deze auto’s continu aan, door middel van software-updates. Hierdoor worden de Tesla’s in staat om steeds meer rijtaken over te nemen. Veel andere producenten brengen wel auto’s op de markt met rij-ondersteuning, maar er vinden geen updates plaats in reeds verkochte voertuigen.

Update

Volgens Musk wordt door de nieuwste update de autopilot driemaal zo veilig als voorheen. Dusdanig veilig zelfs dat het enige dodelijke ongeval met de autopilot tot dusver, het incident in Amerika dit voorjaar, wellicht voorkomen had kunnen worden. Al geeft de topman daar geen uitsluitsel over.

Hij benadrukt dat het zelfrijdende systeem geen ‘perfecte veiligheid’ met zich meebrengt. “Dat is namelijk onhaalbaar”, aldus Musk. Bestuurders zullen te allen tijde moeten blijven opletten. Voor Tesla-rijders die dit niet doen, heeft de nieuwe autopilot een vangnet gecreëerd.

Handen op het stuur

Als een bestuurder zijn handen gedurende langere tijd niet op het stuur legt en het alarm dat de chauffeur hierop wijst, besluit te negeren, schakelt de autopilot zichzelf automatisch uit. Het systeem kan door de chauffeur weer worden aangezet, maar alleen als hij de auto eerst uit- en aanzet.

De laatste tijd krijgt Tesla veel kritiek. Het begon na eerdergenoemd dodelijk ongeval in Amerika. Daarna waren er enkele incidenten in China, waarbij weliswaar geen slachtoffers vielen, maar in de nasleep ervan werd wel duidelijk dat klanten niet goed zijn geïnformeerd over de zelfrijdende capaciteiten van het voertuig en dat het van groot belang is om als bestuurder altijd de aandacht op de weg te houden. Zeer recentelijk kwam daar een dodelijk ongeval in Nederland bij. Korte tijd later bleek echter dat de autopilot op het moment van het incident uitgeschakeld was.

Lees ook: Autopilot niet ingeschakeld bij ongeluk met Tesla in Baarn

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.