Autopilot niet ingeschakeld bij ongeluk met Tesla in Baarn

De Tesla-bestuurder die afgelopen week omkwam bij een ongeval in Baarn had de autopilot-functie uitgeschakeld. Dat heeft de autofabrikant laten weten na onderzoek van de elektrische wagen. Bij het ongeval kwam de bestuurder om het leven. Tesla concludeerde uit het onderzoek wel dat het voertuig vlak voor het ongeluk zeker 155 kilometer per uur reed.

De autopiloot-functie van Tesla wordt al langer door critici in de gaten gehouden, nadat er in mei een dodelijk ongeluk plaatsvond in de Verenigde Staten. Destijds stond de autopilot wel ingeschakeld. De autofabrikant liet daarop weten dat het zelfrijdende systeem bedoeld is als ondersteuning; de automobilist moet altijd zijn aandacht erbij houden, zodat hij in geval van nood snel de controle kan overnemen.

Deskundige

Na het ongeluk stuurde Tesla Nederland meteen een expert naar de plaats van het ongeval. Deze deskundige was in staat de opgeslagen gegevens van de verongelukte auto in te zien. “Op dit moment kunnen we op basis van de logs van de auto bevestigen dat de autopilot op geen enkel moment ingeschakeld is geweest en dat overeenkomstig met de schade die zichtbaar was aan de auto nadat deze een boom heeft geraakt, de auto meer dan 155 kilometer per uur heeft gereden”, aldus Tesla in een verklaring tegen NOS. “Onze gedachten gaan uit naar de familie.”

Bovendien had de brandweer om deze deskundige gevraagd, omdat de brandweer twijfelde aan de manier om het voertuig te benaderen. De brandweerlieden vreesden te worden geëlektrocuteerd als ze het lichaam uit de auto zouden proberen te halen. De bodemplaat van de Tesla was tijdens het ongeluk uiteen gereten, waardoor de brandweerlieden niet wisten hoe ze het accusysteem moesten uitschakelen.

De brandweer liet aan het AD weten in principe prima in staat te zijn om om te kunnen gaan met ongelukken met elektrische auto’s. Het was echter in dit specifieke geval dat ze het risico niet wilden lopen. Bovendien was de bestuurder al overleden, waardoor er ook geen noodzaak was om hem snel uit de auto te halen.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

1 reactie op “Autopilot niet ingeschakeld bij ongeluk met Tesla in Baarn”

Tibor Strausz|13.09.16|18:24

de vraag is: zou het ongeluk ook gebeurt zijn als de zelfrijdende functie wel aan gestaan zou hebben.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.