Techbedrijf laat zelfrijdende auto communiceren met omgeving

Een auto die aan andere verkeersdeelnemers laat weten wat hij van plan is. Dat wil het Amerikaanse bedrijf Drive.ai realiseren. Het gaat de komende tijd software ontwikkelen die kan worden toegepast in zelfrijdende auto’s, zodat deze aan de omgeving duidelijk kunnen maken dat het van plan is om bijvoorbeeld te remmen.

Drive.ai is vorig jaar opgericht door onderzoekers die verbonden waren aan de Amerikaanse Stanford-universiteit. Het bedrijf richt zich op het ontwikkelen van software voor zelfrijdende voertuigen en wist in korte tijd al twaalf miljoen dollar van investeerders los te krijgen.

Onzekerheid

De technologie die het bedrijf voor ogen heeft, moet de scepsis over zelfrijdende auto’s verminderen. Uit recent onderzoek bleek dat voetgangers nog altijd veel twijfels hebben over de betrouwbaarheid van autonome voertuigen. Door andere verkeersdeelnemers duidelijk te maken wat het zelfrijdende voertuig van plan is, bijvoorbeeld remmen, keren, van baan wisselen of voorrang verlenen, moet dit gevoel van onzekerheid worden verkleind.

“We focussen op het ontwikkelen van een volledig nieuwe taal voor auto’s, die hen de mogelijkheid geeft tot interactie met mensen binnen en buiten het voertuig”, zegt één van de oprichters Carol Reiley tegen het Amerikaanse zakenblad Forbes. “Voertuigen van de toekomst communiceren met ons, hebben een persoonlijkheid en zullen ons welkom laten voelen, zelfs als er geen mens aanwezig is in de auto.”

General Motors

Drive.ai voegde onlangs een oudgediende uit de auto-industrie toe aan zijn raad van bestuur, namelijk Steve Girsky. Hij was een tijd lang de tweede man bij de Amerikaanse autobouwer General Motors, in de periode na het faillissement van 2009.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.