Mercedes: altijd kans op ongeval, ook met zelfrijdende auto

Ook als zelfrijdende auto’s de norm zijn, zullen er ongelukken blijven voorvallen. Dat zegt Jochen Haab, veiligheidsexpert van Mercedes. “Er kan altijd een kind ineens voor je auto gaan lopen of een boom recht voor je voertuig omvallen.” Volgens hem is het goed om te streven naar nul ongelukken, maar blijven er altijd situaties waarin het zelfrijdende systeem een ongeval niet meer kan voorkomen.

Haab zei dit tijdens een perspresentatie in Australië van de Mercedes-Benz E-Klasse, die ook diverse autonome functies heeft. De autofabrikant investeert momenteel veel in het ontwikkelen van autonome voertuigen, maar doet dat wel stapje voor stapje. “Het is net als een kind dat leert lopen. Dat begint ook niet meteen te rennen.”

Gekkenwerk

Ervan uitgaan dat automatische voertuigen onfeilbaar zijn, is gekkenwerk, vindt hij. “Zowel nu als in de toekomst. Iemand die wordt geraakt omdat hij de straat op loopt een halve meter voor een zelfrijdend voertuig, daar kun je niets aan doen. En over dertig jaar zal dit nog steeds gebeuren. Tenzij we allemaal met chips in ons hoofd gaan lopen, maar ik hoop dat dat niet gebeurt.”

De uitspraken worden gedaan in het licht van een dodelijk ongeval met een Tesla in mei van dit jaar. Toen raakte de auto het voertuig vóór hem, terwijl de Tesla op de autopilot reed en de bestuurder niet oplette. Hij overleefde de crash niet. De Amerikaanse overheid heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval.

Juiste weg

“Mensen vragen soms aan ons waarom we niet méér doen met zelfrijdende technologie. Ik denk dat we op de juiste weg zitten. We nemen een slimme benadering, maar wel met één stap tegelijk”, aldus de veiligheidsexpert van Mercedes.

Lees ook: Autopilot nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse in praktijk getest

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.