Nissan geeft nieuwe Serena uitgebreide zelfrijdende functies

De nieuwe versie van de Nissan Serena krijgt uitgebreide autonome rijfuncties. Volgende maand al verschijnt het nieuwe model op de Japanse markt. In 2017 moet ook in Europa deze technologie beschikbaar komen, in het Qashqai-model. De komende jaren wil de Japanse autobouwer nog meer zelfrijdende functies toevoegen aan haar auto’s, waarbij in 2020 de eerste voertuigen autonoom moeten kunnen rijden in een stadsomgeving.

Dat kan de volgende maand te verschijnen Serena dus nog niet. Het voertuig is volgens Nissan wel in staat om zelfstandig op de snelweg te rijden, maar dan zonder te wisselen van rijstrook. De technologie, Propilot genaamd, kan zelf sturen, remmen en gas geven.

Bochten

Het systeem kan gemakkelijk aan- en uitgezet worden. Het kan zelfstandig op een veilige afstand van zijn voorganger blijven en houdt het voertuig in het midden van de rijstrook, ook in bochten. Volgend jaar moet het systeem ook worden verwerkt in de Qashqai, die in Europa op de markt wordt gebracht. Voorts zijn er plannen voor implementatie van Propilot in voertuigen die op de Amerikaanse en Chinese markt moeten verschijnen.

In 2018 wil Nissan voor het eerst een voertuig op de markt brengen dat op de snelweg van rijstrook kan wisselen. Twee jaar later moet de zelfrijdende technologie al zover zijn doorontwikkeld dat een voertuig autonoom kan rijden in een stad of dorp.

Toekomst

Nissan is één van de bedrijven die fors investeert in zelfrijdende technologie. Het voorziet voor deze vorm van vervoer een grote toekomst en wil met automatisch rijdende voertuigen bijdragen aan het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers.

Eerder dit jaar maakte het bedrijf bekend te kijken naar mogelijkheden voor een test met zelfrijdende auto’s in de provincie Noord-Holland. Belangrijk onderdeel van de eventuele test is de communicatie tussen de deelnemende auto’s en intelligente infrastructuur.

Bekijk de video over ProPilot:

Lees ook: Nissan wil in Nederland pilot met intelligente infrastructuur

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.