Eerste zelfrijdende auto’s voor openbare weg in Londen

Bron: Gateway Project

In Londen zijn de eerste zelfrijdende auto’s onthuld die op de openbare weg gaan rijden. Het gaat om voertuigen uit het zogeheten Gateway-project. Ze gaan rijden op openbaar toegankelijke wegen, maar dan wel op de stoep. De komende tijd wordt gebruikt om tests uit te voeren met de auto’s, waarna het de bedoeling is dat ze worden ingezet voor personenvervoer in de Britse hoofdstad.

Momenteel zijn er al zelfrijdende auto’s in Londen, maar deze rijden op afgesloten rijstroken en maken geen onderdeel uit van het reguliere verkeer. Met de nieuwe voertuigen is dat dus anders.

Project

De voertuigen maken onderdeel uit van een project van Greenwich Automated Transport Environment (Gate), waarmee ruim tien miljoen euro is gemoeid. Dit project focust op het testen van zelfrijdende auto’s om te laten zien dat het een relevant transportmiddel is. De test start in juli dit jaar. Vanaf dat moment worden zeven modellen getest in Greenwich, een wijk in Londen.

Hoe de te rijden route eruit gaat zien, is nog niet bekend. Maar waarschijnlijk loopt de weg in ieder geval langs een metrostation en langs poptempel O2 Arena. Als deze tests succesvol verlopen, verwacht de leider van het project dat de voertuigen vaker te zien zullen zijn op de openbare weg. Niet alleen in Londen, maar ook in andere delen van de wereld.

Wageningen

De test in Londen is niet de eerste met zelfrijdende auto’s op de openbare weg in Engeland. In de plaats Milton Keynes werd in september al een zelfsturende auto onthuld. In Nederland zijn de eerste kilometers van een autonoom rijdend voertuig op de openbare weg al afgelegd. Donderdag werden op de campus in Wageningen enkele ritten gemaakt met de WEpod. Daarbij was ook minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz aanwezig.

De Britse overheid gelooft, net als de Nederlandse, in een toekomst voor autonoom rijdende auto’s en kondigde vorig jaar aan dat het honderd miljoen euro vrijmaakt voor investeringen op dit gebied. Vanuit de commerciële sector wordt een soortgelijk bedrag opgehoest.

Lees ook: Minister wil internationaal beleid autonoom rijden na rit in WEpod

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.