Elon Musk. foto: Flickr/JD Lasica

Eindelijk zwarte cijfers voor Tesla

Autobedrijf Tesla is er eindelijk in geslaagd om een kwartaal af te sluiten met zwarte cijfers. Voor de maanden juli, augustus en september mocht de fabrikant 312 miljoen dollar winst schrijven. Daarmee is topman Elon Musk zijn belofte nagekomen. 

Tesla is bekend om de elektrische auto’s die deels op de autopilot kunnen rijden. Maar het bedrijf heeft lange tijd alleen maar verlies gedraaid. In de eerste drie maanden van dit jaar werd nog een verlies gedraaid van 600 miljoen euro, een recordbedrag.

Voorzitter Raad van Commissarissen

Tesla bevond zich de afgelopen tijd in onrustig vaarwater. In maart crashte een Tesla waarbij een dodelijk slachtoffer viel en topman Musk zelf kwam onder vuur te liggen vanwege bedenkelijke tweets en zijn berichten over beursperikelen. Dit laatste zorgde er uiteindelijk voor dat Musk zijn functie als voorzitter van Tesla’s Raad van Commissarissen moest neerleggen.

Analisten uitten zich positief over deze ontwikkeling tegenover het Amerikaanse The Wall Street Journal, maar het is niet zo dat het nu sowieso goed zal gaan met de ontwikkeling van de financiën van Tesla. Zo vreest de NOS dat Tesla wellicht teveel hooi op de vork neemt door te starten met de ontwikkeling van de Tesla Y, een elektrische terreinwagen. Hoogstwaarschijnlijk kan die pas in 2020 in massaproductie gerealiseerd worden.

Daarbij berekende een grote Amerikaanse kredietbeoordelaar begin dit jaar nog dat de autofabrikant in 2018 circa twee miljard euro nodig zou hebben om niet om te vallen.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.