Jaguar Land Rover, Cortex

Land Rover werkt aan autonome SUV’s voor alle terreinen

Bron: JLR

Met een project genaamd Cortex werkt Jaguar Land Rover aan de ontwikkeling van SUV’s die op alle terreinen en in alle weersomstandigheden off-road autonoom kunnen rijden. Uiteindelijk moeten klanten van de autoproducent zelf het niveau van autonomie van het voertuig kunnen kiezen.

Dit project moet leiden tot auto’s die onder alle omstandigheden buiten wegen autonoom kunnen rijden. Binnen Cortex wordt ook 5D-technologie ontwikkeld. Daarmee kan informatie op het gebied van beeld, geluid, radar en lidar in real time worden gecombineerd, zodat de auto optimaal zijn weg weet te vinden op om het even welk terrein. Lerend vermogen moet er bovendien voor zorgen dat de zelfrijdende auto zich steeds verfijnder gaat gedragen.

Verschillende testterreinen

Het idee is verder dat klanten straks zelf het niveau kunnen kiezen waarop de auto’s zelf rijden, zonder dat dit ten koste gaat van het rijplezier en de veiligheid. Cortex wordt onder meer uitgevoerd op verschillende testterreinen in het Verenigd Koninkrijk. Tot de meewerkende partijen behoren de universiteit van Cambridge en softwareproducent Myrtle uit Cambridge. Het Cortex-project wordt gefinancierd door zowel de Britse overheid als de industrie.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.