Amerikaanse startup helpt zelfrijdende auto’s in nood uit de brand

Wat moet je doen als de zelfrijdende auto waarin je zit zich niet meer uit een bepaalde onverwachte situatie kan redden? Het Amerikaanse bedrijf Phantom Auto heeft daarvoor de oplossing. Op afstand kan de startup in dat geval namelijk de controle over het voertuig overnemen en je weer op weg helpen.

Het lijkt wel een computerspelletje, maar dat is het niet. Medewerkers van deze Amerikaanse startup kunnen op een scherm namelijk volgen wat er rondom de auto gebeurt. Met een stuur en pedalen kan de auto op afstand bestuurd worden. Dit biedt uitkomst als het voertuig geen oplossing weet voor een bepaalde situatie. Helemaal als het stuur en de pedalen in de toekomst helemaal verdwenen zijn uit onze vervoermiddelen.

Noodgevallen

Terwijl grote technologiebedrijven en autofabrikanten auto’s leren om zelf te rijden, werkt Phantom Auto aan een systeem dat auto’s vanaf grote afstand kan besturen. Ondanks alle sensoren, lasersystemen en andere technologieën zullen zelfrijdende auto’s in de ogen van het Amerikaanse bedrijf namelijk nooit honderd procent raad weten met alle situaties onderweg. Voor noodgevallen kan in de toekomst een beroep gedaan worden op de hulp van Phantom Auto. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij extreme weersomstandigheden, bij ongevallen of bij wegwerkzaamheden.

Zodra een auto in nood verkeert, moet automatisch contact worden gelegd met een medewerker van het bedrijf, die de camera’s en sensoren aan boord kan gebruiken om de situatie in beeld te krijgen. Vervolgens kan de auto op afstand uit de brand worden geholpen en neemt de zelfrijdende auto de taken weer over. Het bedrijf werkt op dit moment aan het geschikt maken van het systeem voor verschillende modellen, laat een woordvoerder weten.

Bekijk hieronder de video:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.