‘Voor eind 2018 gelijke toegang tot data uit voertuigen’

Het Europees Parlement dringt bij de Europese Commissie aan op het invoeren van wetgeving waarin toegang tot data uit connected voertuigen voor alle partijen in de auto-industrie en daarbuiten geregeld wordt. Voor eind van 2018 moet er een wetsvoorstel liggen, zo meldt brancheorganisatie Bovag.

De commissie voor Transport van het Europees Parlement heeft op eigen initiatief een strategisch rapport geschreven waarin wordt gepleit voor een gelijk speelveld in de Europese automotive-industrie wanneer het gaat om coöperatieve, connected en zelfrijdende voertuigen. Daarin worden specifiek aanbevelingen gedaan voor wetgeving gericht op de toegang tot de data uit voertuigen.

Positief signaal

Geert Brummelhuis, branchemanager bij Bovag en bestuurslid bij de Europese koepelorganisatie CECRA, laat weten hoopvol te zijn. “We lobbyen binnen Europees verband al lang voor een gelijke toegang tot data uit voertuigen. Ik vind het een positief signaal dat het Europees Parlement onze mening deelt rond bescherming van de consument en eerlijke concurrentie. Dat ze zelfs een deadline stellen is helemaal mooi.”

De koepelorganisatie houdt de komende maanden vinger aan de pols bij de Europese Commissie. De eerstvolgende gelegenheid waarin een nieuw wetsvoorstel kan worden opgenomen is begin mei, als het zogenaamde ‘3e Mobility Package’ wordt gepresenteerd.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste redacteur voor Tankpro, het vakblad voor de tankstationbranche. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor Zelfrijdend Vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.