Onderzoek provincie: Brabanders staan open voor zelfrijdende auto’s

Brabanders staat open voor nieuwe technologieën zoals zelfrijdende auto’s, maar zijn vaak onbekend met de mogelijkheden. Dat blijkt uit gesprekken die de provincie Brabant één jaar lang voerde met professionals en inwoners van de provincie.

Brabant wil inwoners en gebruikers bekend maken met zelfrijdende auto’s door nieuwe toepassingen in de praktijk te testen. Binnen het programma SmartwayZ.NL experimenteert de provincie samen met markt- en kennispartijen met zelfrijdende mobiliteit. Het programma heeft als doel de bereikbaarheid van Brabant te optimaliseren en tot het ‘slimste wegennet van Europa’ te komen. Daarnaast heeft de provincie een Mobility Lab, waarin start-ups worden gefaciliteerd. Verder worden in een 70 kilometer lange testomgeving innovaties beproefd.

Brabant zet zich verder in voor Europese standaardisatie van wet- en regelgeving voor het testen en toelaten van zelfrijdende voertuigen op de openbare weg. Daarnaast doet de provincie onderzoek naar de veranderende rol van de wegbeheerder met de komst van autonoom en coöperatief rijden. Bijvoorbeeld op het gebied van slimme verkeerslichten en voertuigdata.

Voortrekkersrol

Gedeputeerde Christophe van der Maat: ”We zitten samen in dezelfde zoektocht en een hele duidelijke richting is nog niet aan te wijzen. De gevoerde dialoog heeft ons wel bevestigd dat we als provincie al goed inspelen op ontwikkelingen en daarin ook een voortrekkersrol hebben.”

“Binnen het programma SmartwayZ.NL en met de testomgeving voor nieuwe mobiliteitsdiensten op onze wegen maken wij toepassing van innovaties in de praktijk mogelijk en versnellen we de ontwikkeling daarvan. 

We zullen die experimenten verder uitbreiden. Met pilots met autonoom en coöperatief rijden en nieuwe mobiliteitssystemen op onze wegen en door te experimenteren met nieuwe vervoersconcepten binnen ons openbaar vervoer. Zo versnellen we toepassing van nieuwe technieken en kunnen we mensen er meer bekend mee maken.”

De opbrengsten van de dialoog worden gepresenteerd op de Dutch Design Week (DDW) van 21 oktober tot en met 29 oktober in Eindhoven.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.