Toyota Concept-i

Toyota presenteert Concept-i: de auto die weet hoe de bestuurder zich voelt

Toyota onthult volgende week op de Tokyo Motor Show drie elektrisch aangedreven Concept-i voertuigen. Met behulp van AI, oftewel kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence), kan de Concept-i de emoties lezen van de bestuurder en hierop inspelen. Bijvoorbeeld door over te schakelen naar autonoom rijden zodra de bestuurder gestresst is.

De Concept-i modellen die Toyota op de Tokyo Motor Show 2017 laat zien, zijn de Concept-i, de Concept-i Ride en de Concept-i Walk. Eerstgenoemde werd in januari van dit jaar gepresenteerd op de Consumer Electronics Show  in Las Vegas. De andere twee voertuigen maken volgende week hun debuut. Toyota wil de Concept-i rond 2020 op de weg hebben. De eerste praktijktests beginnen kort na de Tokyo Motor Show.

Stemming van bestuurder

De Toyota Concept-i modellen zijn ontwikkeld om ‘de partner van toekomstige eigenaren te worden in plaats van slechts hun vervoermiddel’, aldus Toyota: “De Concept-i modellen leren om hun bestuurder te begrijpen. De toegepaste AI-technologie in de vorm van de zogeheten ‘AI Agent’ herkent emoties en beoordeelt de voorkeuren van de bestuurder. Samen met de mogelijkheid om autonoom te rijden, levert dit de bestuurder een veilige autorit op

De ‘AI Agent’ kan ook anticiperen op hoe de bestuurder zich voelt, ofwel in welke ‘mood’ hij of zij zich bevindt. Dit leidt tot een geheel nieuwe vorm van rijplezier.” Aan de hand van expressies, rij-activiteiten en de manier van praten van de bestuurder kan de auto emoties en het niveau van alertheid inschatten.

Tekst gaat verder onder de foto

Toyota Concept-i

Overschakelen op autonoom

De conceptcar vergelijkt daarnaast algemene informatie zoals nieuws op het web met informatie van individuen zoals activiteiten op social media, gps-informatie en de conversatiegeschiedenis in de auto. Hiermee maakt de auto een inschatting van de voorkeuren van de bestuurder. Verder kan de Concept-i met de bestuurder in dialoog gaan en hiervoor onderwerpen aandragen die passen bij de gesteldheid van de bestuurder op dat moment.

Als de bestuurder zich bijvoorbeeld in een gevaarlijke of stressvolle situatie bevindt, schakelt de auto over naar autonoom rijden. Bovendien ondersteunt hij de bestuurder door de vijf zintuigen te stimuleren om hem of haar wakker te houden wanneer hij of zij zich slaperig voelt of om bestuurders zich te laten ontspannen tijdens momenten van stress, schrijft Toyota.

Rolstoelgebruikers

De Concept-i Ride is bijzonder geschikt voor rolstoelgebruikers en ouderen. De 2-persoons stadsauto is uitgerust met vleugeldeuren die tot ver in het dak openen. Zodra het portier opent, schuift de elektrische bestuurdersstoel naar de deuropening zodat gebruikers gemakkelijk kunnen instappen. Door de grote deuropening kan de rolstoel eenvoudig ingeladen worden.

In de Concept-i Ride hebben het stuur en de pedalen plaatsgemaakt voor een joystick. Tijdens het rijden bevindt de bestuurdersstoel zich in het midden van de auto. De Concept-i RIDE kan tot 100-150 kilometer elektrisch rijden zonder op te laden.

Tekst gaat verder onder de foto

Toyota Concept-i Ride

Futuristische step

De Toyota Concept-i walk, een futuristische step, is het derde vervoermiddel binnen de Concept-i reeks. De draaicirkel van de elektrisch aangedreven step is klein. Ook dit vervoersmiddel begrijpt zijn bestuurder, meldt Toyota, op basis van gesprekken met de AI Agent en data die via de sensoren in de handgrepen binnenkomen. Als de step tijdens het rijden gevaar opmerkt, waarschuwt hij de bestuurder en neemt hij automatisch maatregelen dit te mijden. De elektrische actieradius bedraagt 10-20 kilometer. Het doel van de Toyota Concept-i Walk is een voertuig bieden dat gebruikt kan worden voor korte ritten en in samenhang met andere vervoersfaciliteiten, aldus Toyota.

Toyota Concept-i

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.