Baidu wil 1 miljoen zelfrijdende auto’s produceren in 2019

De Chinese techreus Baidu wil in 2019 starten met de massaproductie van zelfrijdende auto’s. Het ICT-bedrijf hoopt in dat jaar 1 miljoen autonome voertuigen op de markt te kunnen brengen. Het gaat hierbij om level 3 auto’s, die deels zelfstandig rijden, maar nog niet honderd procent autonoom zijn.

Baidu wordt ook wel gezien als de Chinese tegenhanger van Google. Het bedrijf is in 2000 opgericht en is vooral bekend geworden van zijn zoekmachine. In het recente verleden werd een samenwerking gestart met Audi. De 1 miljoen aangekondigde voertuigen zijn dan ook van het Duitse merk, maar hebben zelfrijdende techniek van Baidu aan boord. De productie is ook deels in handen van de Chinese autofabrikant BAIC.

Level 4

Laatstgenoemde wil samen met het technologiebedrijf ook level 4 auto’s gaan maken. Daarbij hoeft de bestuurder niet of nauwelijks in te grijpen en rijdt het voertuig vrijwel volledig autonoom. Beide Chinese concerns hebben hiervoor het jaar 2021 op het oog.

Baidu kwam eerder dit jaar in de problemen, toen topman Robin Li een live videogesprek vanuit zijn auto voerde. Hij zat daarbij op de passagiersstoel en het leek alsof het voertuig autonoom reed. De Chinese autoriteiten stelden een onderzoek in. Volgens Li zat tijdens het betreffende gesprek een medewerker achter het stuur. Deze had echter zijn handen niet altijd aan het stuur.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.