Volkswagen verzamelt rij-data van klanten voor zelfrijdende auto

Volkswagen-klanten gaan data verzamelen voor het zelfrijdende-autoprogramma van de Duitse fabrikant. De camera’s die in de voertuigen zijn verwerkt, sturen informatie naar de autobouwer over bijvoorbeeld de route die wordt gereden. Zo kan Volkswagen in rap tempo veel informatie verzamelen over wegen en gedrag van verkeersdeelnemers.

Het betreft auto’s die vanaf volgend jaar worden verkocht. Daarbij gaat het niet uitsluitend om het eigen merk, maar ook om de andere merken uit het portfolio, namelijk Audi, Porsche, Skoda, Seat en Bentley. Gegevens worden alleen verzameld als de autobezitter daar toestemming voor geeft.

Database

“We zouden elke vijf uur een kaart van Europa kunnen maken. Daarbij hoeven we uitsluitend gebruik te maken van het navigatiesysteem van onze auto’s”, vertelde Hoofd Ontwikkeling Ulrich Eichorn tijdens de autovakbeurs IAA in Frankfurt vorige maand.

De te verzamelen informatie wordt gebruikt voor uitbreiding van de Pegasus-database. De database dient als basis voor het zelfrijdende-autoprogramma van de Duitsers. Autonoom rijden vormt een belangrijke pijler van de strategie van Volkswagen. In 2021 hoop het bedrijf de eerste volledig zelfrijdende auto’s te hebben ontwikkeld. Deze elektrische voertuigen hebben geen stuur en geen pedalen. Het gaat hierbij om personenauto, kleine busjes en trucks.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.