Sticker op stopbord misleidt zelfrijdende voertuigen

Onderzoek: sticker op verkeersbord misleidt zelfrijdend voertuig

https://arxiv.org/pdf/1707.08945.pdf

Onderzoekers van vier Amerikaanse universiteiten hebben een manier gevonden om zelfrijdende voertuigen te misleiden. Door stickers op verkeersborden te plakken of een verkeersbord op een poster af te drukken, is het mogelijk dat camera’s van de voertuigen de borden verkeerd interpreteren en daardoor een verkeerde keuze maken. Zelfrijdende auto’s hebben verschillende sensoren en camera’s aan boord om beelden uit de omgeving te registreren. Het voertuig past daar zijn rijgedrag op aan.

De onderzoekers bootsten een aanval na met een algoritme, waarbij geprinte afbeeldingen op een verkeersbord werden geplakt. Kleine stickers op een standaard stopbord, zorgden er daarbij voor dat het bord werd geïnterpreteerd als een bord waarbij de maximumsnelheid van 45 kilometer werd aangegeven. Een ander algoritme zorgde ervoor dat een verkeersbord met een verplichte afslag naar rechts werd geïnterpreteerd als een stopbord of een aanduiding waarmee een extra rijstrook wordt aangegeven.

Algoritme

De onderzoekers pasten het algoritme op twee verschillende manieren toe. Door afbeeldingen van een verkeersbord op een poster uit te printen en te gebruiken om het voertuig te misleiden en door een sticker op een bestaand verkeersbord te plakken.

Het onderzoek toont aan dat de voertuigen niet blind kunnen vertrouwen op computerzicht. Kleine aanpassingen op verkeersborden kunnen volgens de wetenschappers grote gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat de zelfrijdende voertuigen niet alleen reageren op verkeersborden, maar ook informatie van ingebouwde kaarten.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van Zelfrijdend Vervoer en adjunct-hoofdredacteur van de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.