Waymo stopt met ontwikkeling van kleine zelfrijdende auto

Google-zusterbedrijf Waymo stopt met het ontwikkelen van de Firefly. De kleine zelfrijdende auto (zie foto) was jarenlang een voornaam onderdeel van de zelfrijdende activiteiten van het bedrijf. Waymo geeft aan dat het autootje niet genoeg mogelijkheden biedt voor verdere testprojecten.

De Firefly werd in 2014 onthuld. Het werd gebruikt als testvoertuig voor zelfrijdende software en hardware en had een topsnelheid van veertig kilometer per uur. Het beschikte aanvankelijk niet over een stuur, al werd dit later alsnog in het voertuig verwerkt. Daarmee wilde Waymo voorkomen dat het problemen kreeg met de bevoegde autoriteiten, schrijft NU.nl.

Topsnelheid

Vanwege de lage topsnelheid van de Firefly was het niet echt geschikt voor verdere projecten, waarbij ook met hogere snelheden wordt getest. Het bedrijf gaat daarvoor andere voertuigen gebruiken, namelijk de Chrysler Pacifica-MPV’s. Daarvan heeft Waymo er zeshonderd tot zijn beschikking. Deze voertuigen zijn veel groter dan het kleine autootje waar tot voor kort gebruik van werd gemaakt.

Overigens zijn de Firefly en de Pacifica niet de enige auto’s in het zelfrijdende-wagenpark van Waymo. Het bedrijf heeft bijvoorbeeld een samenwerking met Lexus, het luxe automerk van Toyota. Met het SUV-type RX450h worden ook diverse pilots uitgevoerd.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.