Honda komt met zelfrijdende auto binnen acht jaar

Honda wil in 2025 een vrijwel volledig zelfrijdende auto op de markt brengen. Het gaat om een zogeheten level 4 autonoom voertuig, dat niet volledig zelfstandig rijdt, maar wel grotendeels. Eerder kondigde de Japanse autobouwer aan dat het in 2020 een level 3 zelfrijdende auto gereed wil hebben. Tevens werkt Honda aan de ontwikkeling van een nieuw elektrisch voertuig.

Honda ziet duidelijk toekomst voor autonome voertuigen en wil graag een aanzienlijk deel van de markt veroveren. De Japanners houden daarvoor een tamelijk strak tijdspad aan. In 2025 moet een voertuig gereed zijn dat in vrijwel alle denkbare verkeersscenario’s zelfstandig kan opereren. Het zou daarmee nog één stap verwijderd zijn van een volledig autonoom voertuig, de zogeheten level 5.

Autopilot

Vóór die tijd wil Honda al een semi-autonoom voertuig op de markt hebben gebracht. Het zelfrijdende systeem hiervan wordt verwerkt in een Honda Acura RLX sedan. De bestuurder kan middels één druk op de knop overschakelen op de autopilot-modus. De knop bevindt zich op het stuur. Bij een recente testrit bleek dat het voertuig in staat was om op de automatische piloot van rijbaan te wisselen om andere auto’s in te halen. Het voertuig beschikt over onder meer twee camera’s en vijf lidar-sensoren, schrijft Automotivenews.

Tegelijkertijd onthulden de Japanners een elektrische sportauto. Honda richtte zich lange tijd op waterstof, maar investeert de laatste jaren ook fors in elektrisch rijden. Onlangs werd een prototype geshowd in het R&d centrum van Honda. Het betrof een uitvoering van de Acura NSX.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.