Volkswagen presenteert eerste volledig zelfrijdende auto

Volkswagen heeft deze week zijn eerste honderd procent zelfrijdende auto gepresenteerd. De onthulling vond plaats, voorafgaand aan een grote autobeurs in het Zwitserse Geneve. Het model heeft de naam Sedric gekregen, een afkorting van SElf DRIving Car. Het gaat om autonoom voertuigen van het zogeheten level vijf. Dit houdt in dat het volledig zelfrijdend is en er daarom geen stuur, gas- of rempedaal in zit. De auto komt niet in de showroom te staan voor particulieren, maar wordt in de toekomst ingezet als een soort OV-object.

De Sedrics moeten worden ingezet als vervoersmiddel dat door verschillende personen kan worden gebruikt. Daarbij hoeven passagiers slechts hun bestemming in te geven. Het voertuig doet de rest. De reizigers kunnen door middel van een knop het voertuig aanvragen. In de auto zelf is een beeldscherm aanwezig. Daarop kunnen inzittenden onder meer verkeersinformatie vinden en films bekijken.

Meer voertuigen

De Duitse autobouwer geeft aan de komende jaren met nog meer zelfrijdende voertuigen te komen. Deze worden op de markt gebracht onder verschillende merken van de Volkswagen-groep en worden niet allemaal volledig autonoom. Met de ontwikkeling van deze voertuigen zijn miljarden euro’s gemoeid.

Met de serie autonome voertuigen wil de producent zich richten op mobiliteit van mensen die zich nu moeilijker met de auto kunnen vervoeren. Daarbij denkt het bedrijf onder meer aan kinderen, blinden en bejaarden.

Bekijk hieronder een foto van het interieur en een video van de nieuwe Sedric:

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.