Ford, auotonome auto, zelfrijdende auto, sneeuw

Ford wil in 2017 autonome voertuigen testen in Europa

Foto: Ford

Ford wil in 2017 starten met het testen van zelfrijdende auto’s op Europese wegen. Dit zal in eerste instantie gebeuren in de buurt van de Engelse plaats Essex, waar een Ford Engineering Center gelegen is, en in de Duitse steden Aken en Keulen. Wanneer de tests hier succesvol verlopen, zullen de proeven uitgebreid worden naar andere landen en plaatsen. 

“Het is belangrijk dat we onze testen met zelfrijdende auto’s uitbreiden naar Europa”, legde Thomas Lukaszewicz uit in een verklaring. Hij is de manager Automated Driving bij Ford Europa. Ford voert al langer testen uit met autonome auto’s, maar tot nog toe alleen in de VS. “Verkeersregels verschillen per land, net als verkeersborden en de wegen zelf. Bovendien moeten automobilisten hun wegen in drukke steden delen met andere weggebruikers, zoals fietsers.”

Testen

Sinds het begin van dit jaar heeft Ford het aantal testen met elektrische voertuigen in Amerika al verhoogd. Dit is een voorbereiding op 2025, wanneer de autobouwer het voornemen heeft om autonome voertuigen in verschillende prijsklassen op de markt te brengen. Bovendien gelooft Ford ook dat zelfrijdende auto’s gebruikt zullen worden in autodeel-programma’s. Een autonoom rijdende Ford die kan worden opgenomen in een deelauto-vloot zou al in 2021 realiteit moeten worden, zo liet Ford eerder weten.

Voorafgaand aan dit besluit heeft Ford een onderzoek uitgevoerd onder 4000 Europeanen, om hun mening te peilen over zelfrijdende auto’s en over de activiteiten die deze personen zouden uitvoeren als ze niet langer zelf hoeven te rijden. Bijna drie kwart van de respondenten zou in deze tijd een telefoontje plegen en 64 procent zou in de auto eten. Momenteel zou 16 procent een autonome auto voldoende vertrouwen om hiermee zijn kind naar school te laten brengen.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is redacteur voor Zelfrijdendvervoer.nl en OVPro, het vakblad over het openbaar vervoer in Nederland en buitenland

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.