Baidu test met passagiers in achttien zelfrijdende auto’s

Test met zelfrijdende auto in China

De Chinese internetgigant Baidu is deze week een test gestart met achttien zelfrijdende voertuigen. Tweehonderd personen namen deel aan de test in Wuzhen, in het oosten van China. De autonome voertuigen rijden op de openbare weg en leggen een afstand van iets meer dan 3 kilometer af.

Baidu, ook wel de Google van China genoemd, heeft de zelfrijdende auto’s uitgerust met radars, video’s en een computer die alle data registreert, schrijft Business Insider. Een display in de auto informeert de bestuurder over de verkeersinformatie en objecten op de weg. Omdat het om een test gaat, is er een bestuurder aanwezig die kan ingrijpen in geval van nood, maar volgens Baidu is het niet nodig dat de passagier zijn handen aan het stuur houdt.

De testrit duurt ongeveer tien minuten. De auto kan zelfstandig van rijbaan wisselen, voertuigen die langzamer rijden inhalen en een u-bocht maken. Ook stopt de auto voor verkeerslichten en overstekende voetgangers. De auto rijdt zo’n 60 kilometer per uur, de maximale snelheid die in dat gebied geldt. Er rijden drie verschillende modellen mee in de test: de BYD Qin, de eQ van Chery en de BAIC EU260.

Baidu

Baidu begon een aantal jaren geleden met een zoekmachine en is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke speler in de ICT-wereld. Ook op het gebied van zelfrijdende auto’s heeft het bedrijf al grote stappen gezet. Het internetbedrijf wil binnen twee jaar een zelfrijdende auto hebben, die commercieel kan worden ingezet in het thuisland.

Baidu heeft daarnaast een systeem ontwikkeld dat fungeert als een ‘brein voor auto’s’. Dit systeem kan in bestaande voertuigen worden ingebouwd. Baidu wil het systeem binnen 3 jaar in 100 verschillende steden actief getest hebben.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.