Carwash

Zelfrijdende auto heeft nog moeite met carwash

Carwash

Hoewel zelfrijdende voertuigen over het algemeen goed het verschil zien tussen gevaarlijke en onschuldige obstakels, lijkt de autowasstraat nog een probleem te zijn voor de slimme auto’s. Zo kunnen ze in de veiligheidsmodus schieten wanneer de grote borstels in de buurt komen, waardoor de auto gaat remmen en geen kant meer op wil gaan.

De sensoren van de auto zouden de wasborstels, het gordijn en de grote hoeveelheid water zien als een bedreiging. Soms is het nodig de handleiding van de auto van te voren goed te lezen, om zo gênante momenten te voorkomen waarbij je vast staat midden in de wasstraat.

Carwash-test

Craig Fitzgerald, redacteur van BestRide.com, nam de proef op de som en reed met een Kia Cadena een carwash in. Toen de loopband de auto verder mee wilde nemen, wilde de auto niet in beweging komen vanwege de autohold break, een veiligheidsoptie in de auto die ervoor zorgt dat de auto niet beweegt wanneer die geparkeerd staat.

Bij de Kia kon de redacteur overigens een knopje indrukken waarmee hij de controle weer overnam. Bij andere auto’s, zoals de Volvo XC90, zou het al lastiger zijn om in te grijpen. Sommige bedrijven zoals Tesla hebben deze scenario’s al onderzocht en hebben een manier bedacht waardoor het makkelijk is om die veiligheidsoptie af te zetten.

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is redacteur voor ZelfrijdendVervoer.nl en RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.