Rolls Royce maakt toekomstbeeld autonome auto bekend

Automaker Rolls Royce heeft zijn ultieme auto van de toekomst gepresenteerd. De auto geeft een zeldzaam inkijkje in hoe de producent van luxe wagens de toekomst van mobiliteit aan het uitstippelen is. Het ‘103EX’-model is gebaseerd op de auto zoals die over 25 jaar rondrijdt, wat neerkomt op een veel verder in de toekomst gerichte visie van van de meeste andere automerken.

De auto is ruim 6 meter lang, maar het is wel een coupe. Er passen slechts twee mensen in op één grote bank, die naar een gigantisch scherm kijken.

Geen chauffeurs

Chauffeurs zijn een ding van het verleden, aangezien er geen stuur in de auto zit en hij volledig zelfrijdend is. Het voertuig is volledig voice-controlled; passagiers praten tegen ‘Eleanor’, een vrouwelijke stem die eigenlijk een kunstmatig intelligentie-programma is.

De auto rijdt volledig elektrisch. Omdat de traditionele motor weg is, hebben ontwerpers alle vrijheid gekregen om te doen met het voertuig wat ze willen. De elektrische motoren zijn bij de wielen of onder de bodemplaat geplaatst, terwijl de plaats in de motorkap is benut voor een grote opslagplaats. Deze glijdt automatisch open richting de passagiers wanneer gewenst.

Staand uitstappen

Normale deuren zijn vervangen om van het in- en uitstappen echt een ervaring te maken, in plaats van ongemakkelijk naar binnen en buiten kruipen. De losse deuren zijn vervangen door een tweedelige ‘shell’. Dat betekent dat het dak omhoog zwaait en de deuren openzwaaien zodat je opstaat in de auto en vervolgens naar buiten stapt.

Om het nog een beetje specialer te maken, heeft Rolls Royce lasers geplaatst onder de deur om een rode loper te creëren.

3D-printen

Ontwikkelingen die fabrikanten in de toekomst helpen, zoals 3D-printen, worden ook gebruikt om de auto compleet te personaliseren aan zowel de binnen- als de buitenkant. Zo worden er handgemaakte onderdelen in de auto geplaatst op basis van de wensen van de autobezitter.

Rolls Royce verwacht dat met de komst van autonome voertuigen het gedeeld autobezit leidt tot anonimiteit van het voertuig. Dit is precies waar Rolls Royce niet in mee wil gaan en zich op wil onderscheiden.

Bekijk het voertuig:

Onderwerpen:

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.