Zelfrijdende Mercedes-Benz maakt rit door Amsterdam

Bron: ANP (eenmalig gebruik)

Een zelfrijdende auto van Mercedes-Benz heeft zondag een rit gemaakt door Amsterdam. Daarbij reed het voertuig onder meer over de Dam en langs het IJ. De rit is gemaakt ter promotie van de Transportraad, een bijeenkomst in Europees verband die volgende maand plaatsvindt en waarbij onder meer gesproken wordt over zelfrijdende auto’s.

Het gaat om het type F 015 ‘Luxury in Motion’. Deze auto heeft vier stoelen die 180 graden kunnen draaien, zodat de vier inzittenden elkaar aan kunnen kijken. Ook kunnen ze in ‘normale’ positie worden gezet, in het geval een inzittende het voertuig handmatig moet besturen, omdat het systeem op een bepaald moment niet afdoende werkt.

Ook is er led-verlichting verwerkt in het voertuig en is er een display aan boord, dat andere verkeersdeelnemers duidelijk maakt dat de zelfrijdende auto ze gezien heeft. De F 015 is het antwoord van de Duitse autobouwer op de opkomst van zelfrijdende voertuigen. Mercedes-Benz verwacht dat na 2030 deze nieuwe vorm van mobiliteit gemeengoed gaat worden.

Europees overleg

Zoals gezegd vond de rit in Amsterdam plaats in het kader van de Transportraad, die 14 april plaatsvindt in Nederland. Dit omdat ons land momenteel voorzitter is van de Europese Raad. Tijdens dit informele overleg praten de transportministers van de Europese lidstaten over diverse onderwerpen, waaronder autonome mobiliteit.

Dit onderwerp is door Nederland op de kaart gezet. Verantwoordelijk minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz Van Haegen vindt het belangrijk dat er internationale afspraken worden gemaakt over diverse aspecten van deze nieuwe vorm van mobiliteit. Dat moet de opkomst van zelfrijdende auto’s en de toekomstige marktintroductie ervan vergemakkelijken.

Passagiers

Mercedes-Benz introduceerde de F 015 Luxury in Motion op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. De auto is niet alleen een transportmiddel, maar ook een plaats waarin mensen zich terug kunnen trekken. Daarom is het interieur een ware lounge: ruim en comfortabel. Het voertuig wisselt continu informatie uit met zijn passagiers en de buitenwereld, en zijn F-Cell plug-in hybrid aandrijflijn maakt emissievrij rijden mogelijk.

In 2030 is het aantal megasteden met meer dan tien miljoen inwoners toegenomen van dertig naar meer dan veertig. Mercedes-Benz-directeur Dieter Zetsche licht toe: “Dé luxegoederen van de deze eeuw zijn ‘private space’ ofwel persoonlijke ruimte en tijd. En dat is precies wat de autonoom rijdende auto’s van Mercedes-Benz bieden.”

Bij de ontwikkeling van het zelfstandig aangedreven voertuig naar het autonoom rijdende voertuig, gaat de Duitse producent verder dan de technische aspecten. De mens moet bij deze ontwikkeling altijd centraal staan. Zo kunnen de passagiers de tijd in de auto gebruiken om te werken, te ontspannen of te communiceren. Om de in- en uitstap te vergemakkelijken, draaien de stoelen dertig graden naar buiten zodra de portieren openen.

Uitwisseling van informatie

De F 015 wisselt continu informatie uit met zijn passagiers en de buitenwereld. In totaal zes displays die in het dashboard, in het achtercompartiment én in de zijpanelen zijn geïntegreerd vervullen daarbij een sleutelrol. De passagiers kunnen op intuïtieve wijze met het voertuig communiceren, bijvoorbeeld met gebaren, via ‘eye-tracking’ en door het bedienen van de touchscreens. Met onder meer laserprojecties en led-displays communiceert de elektrisch aangedreven F 015 Luxury in Motion ook met de buitenwereld.

Zetsche zei bij de onthulling van het voertuig: “Twee jaar geleden lieten we met de S 500 intelligent drive, die de historische ‘Bertha Benz-route’ reed, zien dat autonoom rijden in het dagelijkse verkeer mogelijk is. We hebben een precies uitgewerkt plan om de stap te maken van ‘technisch haalbaar’ naar commercieel mogelijk. De F 015 Luxury in Motion laat zien waar die stap toe kan leiden.”

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Zelfrijdende Mercedes-Benz maakt rit door Amsterdam”

Tibor Strausz|14.03.16|22:25

bij deze bijzondere auto hoort natuurlijk het filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=DYTV4d-Gn0s

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.