Hyundai krijgt vergunning voor testen zelfrijdende auto

Autofabrikant Hyundai heeft van de Zuid-Koreaanse overheid toestemming gekregen om met een zelfrijdend voertuig over de openbare weg te rijden. De Koreaanse producent wil één van de voorlopers zijn op het gebied van autonome voertuigen en wil daarom snel starten met pilots in het thuisland. Volgende maand moet de zelfrijdende Genesis de weg op gaan.

Zuid-Korea is een belangrijk autoproducerend land. Hyundai is de meest bekende fabrikant, maar ook onder meer Kia is een wereldwijd bekende speler. De landelijke overheid wil de bedrijven de mogelijkheid geven zich verder te ontwikkelen op het gebied van kennis omtrent zelfsturende en -remmende voertuigen.

Genesis

Hyundai gaat met de Genesis een route rijden van maximaal 320 kilometer. Er zijn zes wegen waarover de auto mag rijden, twee snelwegen en vier reguliere wegen. Het voertuig heeft onder meer GPS aan boord, evenals diverse sensoren en andere apparatuur.

De auto is al diverse keren getest op afgesloten wegen, zonder ander verkeer erbij. In april wil Hyundai dus voor het eerst met het voertuig tussen andere weggebruikers rijden. Daarbij moeten wel altijd twee menselijke bestuurders aan boord zijn, om te kunnen ingrijpen als de techniek een fout maakt. De automaker heeft ook in Amerika al stappen gezet om testen uit te voeren.

Marktintroductie

De vergunning in Zuid-Korea geldt voor vijf jaar. Tegen die tijd wil Hyundai al zelfrijdende auto’s op de markt hebben gebracht. Ook diverse andere bedrijven hebben al een verzoek ingediend bij de Zuid-Koreaanse overheid om te mogen testen.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.