Goodyear ontwikkelt speciale banden voor zelfrijdende auto’s

Bron: Tom van Gurp

Bandenproducent Goodyear heeft twee banden ontwikkeld die speciaal zijn ontworpen voor autonoom rijdende voertuigen. Het Amerikaanse bedrijf presenteerde de innovatie op een autoshow in het Zwitserse Genève. De banden hebben een aangepast profiel en kunnen communiceren met andere techniek in het voertuig over onder andere weersomstandigheden.

De twee typen banden zijn de Eagle 360 en de Intelligrip. Eerstgenoemde lijkt het meest spectaculair. Door het aangepaste profiel op de band kan het voertuig gemakkelijk bewegen in alle richtingen, waardoor manoeuvreren, parkeren en navigeren in krappe ruimtes beter gaat.

Spons

Het loopvlak is bovendien zo ontworpen dat het zich gedraagt als een spons. Het is stijf als het droog is, maar wordt zachter in natte weersomstandigheden zodat het extra bescherming geeft tegen bijvoorbeeld aquaplaning. Tevens zijn er ingebouwde sensoren die informatie kunnen doorgeven naar het voertuig zelf, over weg- en weersomstandigheden.

Het tweede type, de Intelligrip, heeft ook sensoren en kan de eigen druk regelen. Hierdoor kunnen de banden zich aanpassen aan veranderende omstandigheden van weg en weer. Dit moet de grip, wegligging en stabiliteit in de bochten optimaliseren.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Goodyear ontwikkelt speciale banden voor zelfrijdende auto’s”

Tibor Strausz|04.03.16|23:39

waarom zijn deze banden alleen voor zelfrijdende auto’s?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.