Nissan start productie van zelfrijdende auto in 2017

Bron: Nissan

Autofabrikant Nissan wil volgend jaar beginnen met de productie van de zelfrijdende Qashqai. Tevens showt het bedrijf een autonoom rijdend studiemodel tijdens een autobeurs in Genève, die donderdag begint. Het is voor het eerst dat het studiemodel IDS Concept in Europa te zien is. In de Zwitserse stad geven de Japanners ook hun visie op deze nieuwe vorm van mobiliteit.

In de visie van Nissan omtrent ‘intelligent mobility’ en een duurzame toekomst staat bundeling van elektrisch rijden, voertuig-intelligentie en infrastructuur centraal. De visie moet als gids dienen voor toekomstige producten en technologie, waarbij de focus ligt op rijervaringen van bestuurder en passagiers.

Studiemodel

Zoals gezegd beleeft IDS Concept zijn Europese debuut. Het is Nissans studiemodel voor een toekomstige elektrische en autonome auto en toont hoe een complex systeem van sensoren en elektronische intelligentie kan bijdragen aan emissievrije mobiliteit zonder verkeersslachtoffers. Als alles volgens planning verloopt, vinden er dit jaar demoritten op de openbare weg plaats.

Volgend jaar begint de productie van de zelfrijdende Nissan Qashqai. Het wordt de eerste van de Japanse fabrikant met ‘single-lane control’-technologie. Ook kan het voertuig op de snelweg rijden, met gelimiteerde snelheid. In 2020 moeten er nog meer modellen volgen met autonome technologie.

[mcembed]Schrijf je in voor de SDC360-nieuwsbrief[/mcembed]

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van Zelfrijdend Vervoer, het vakblad over autonoom vervoer en vaste redacteur van Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.