Kia-Soul-EV-Autonomous-Vehicle_Traffic-Jam-Assist, zelfrijdende auto, self driving car

KIA presenteert apart merk voor zelfrijdende auto: DRIVE WISE

Foto: KIA

Kia heeft het nieuwe submerk ‘DRIVE WISE’ gepresenteerd. Dat is het label waaronder Kia haar toekomstige intelligente veiligheidstechnologieën (Advanced Driver Assistance Systems) presenteert. Kia kondigde onlangs plannen aan om vanaf 2020 gedeeltelijk autonoom rijdende auto’s en vanaf 2030 de eerste volledig autonoom rijdende auto te produceren.

De eerste DRIVE WISE-technologieën worden door Kia in de eerste gedeeltelijk autonoom rijdende auto in 2020 geïntroduceerd.

Technologie

Tot de toekomstige DRIVE WISE-technologieën behoren o.a.; Highway Autonomous Driving, Urban Autonomous Driving, Preceding Vehicle Following, Emergency Stop System, Traffic Jam Assist en een nieuw Autonomous Parking & Out functie.

  • Highway Autonomous Driving (HAD) is een combinatie van radar- en cameradetectiesystemen om rijstrookmarkeringen waar te nemen. Daardoor blijft de auto in de eigen baan of wisselt hij van baan om andere auto’s in te kunnen halen.
  • Urban Autonomous Driving (UAD) maakt gebruik van GPS en sensoren om de positie van de auto op de weg te bepalen. Navigeren door druk stadsverkeer geschiedt daarmee op veilige wijze, waarbij gebruik wordt gemaakt van actuele verkeersmeldingen.
  • Preceding Vehicle Following (PVF) is een uitgebreid lane-keeping systeem dat de afstand tot de voorligger monitort en de gewenste, veilige tussenafstand berekent wanneer de wegmarkeringen slecht waarneembaar zijn.
  • Emergency Stop System (ESS) werkt in samenhang met Kia’s Driver Status Monitoring (DSM) systeem. Dit systeem houdt het gezicht van de bestuurder in de gaten en grijpt in wanneer de aandacht voor de weg te lang is afgeleid. ESS kan dan de auto automatisch naar de vluchtstrook sturen en tot stilstand brengen.
  • Traffic Jam Assist (TJA) monitort de voorligger in druk verkeer en zorgt voor een goede tussenafstand. Het systeem adviseert ook welke vrijgekomen ruimtes het beste gebruikt kunnen worden om sneller in het verkeer vooruit te komen.
  • Autonomous Valet Parking stelt de bestuurder in staat om uit te stappen en de auto zichzelf vervolgens automatisch te laten parkeren, gebruikmakend van de contactsleutel of een smartwatch.

Communicatie

DRIVE WISE-technologieën gaan ook de communicatie en interactie van de bestuurder met de auto ondersteunen. Dat gebeurt via Human Machine Interface (HMI) functies, zoals gebarenbediening, vingerafdruksensoren en smart-device connectiviteit.

In de I-Cockpit display bevindt zich de volgende generatie HMI gebaseerd op het concept van ‘blinde controle’. Dit houdt in dat de auto te bedienen is doormiddel van een vingerafdruk- en gebarenherkenning. Zo worden individuele voorkeuren van de rijder onmiddellijk herkend door het starten van de auto met hun vingerafdruk of smartwatch en past de auto automatisch de informatie aan naar de gewenste instellingen en muziek van de bestuurder.

Gebaren

De I-Cockpit herkent ook de gebaren van de bestuurder, waardoor deze altijd zijn blik op de weg kan houden, wanneer de instellingen in het interieur aangepast moeten worden.

De allereerste investering door Kia, met een totaal van $2 miljard tot aan 2018, stelt Kia in staat de ontwikkeling van DRIVE WISE-technologieën in versneld tempo uit te voeren. De elektrische Soul EV – de eerste wereldwijd verkochte elektrische auto van Kia – fungeert daarbij als testvoertuig voor DRIVE WISE. De Amerikaanse staat Nevada heeft Kia onlangs een speciale licentie verleend om de nieuwe technologieën daar op de openbare weg te testen. Deze testritten op de openbare weg worden daarom nu uitgevoerd in Death Valley.

Autonome auto’s

De ontwikkeling van het ‘vehicle-to-everything’ (V2X) communicatiesysteem is de sleutel tot de toekomstige DRIVE WISE-technologieën van Kia. Om de ADAS-technologieën voor gedeeltelijk autonoom rijden ver genoeg door te voeren om de echte zelfrijdende auto in 2030 op de markt te kunnen brengen, dient V2X eerst volledig te worden geïntegreerd in de real-life rijomgeving.

V2X maakt gebruik van een serie sensoren, radar, LiDAR (Light Detection And Ranging radar) en camera’s aan de buitenkant om een duidelijk beeld te krijgen van de omgeving en alle relevante obstakels. Het systeem beschikt ook over vehicle-to-vehicle (V2V) en vehicle-to-infrastructure (V2I) technologieën, waardoor de auto ieder rijscenario, obstakel of potentieel gevaar kan herkennen.

Kia-Soul-EV-Autonomous-Vehicle_Traffic-Jam-Assist, zelfrijdende auto, self driving car

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.