IAi, helikopter

Israël test onbemande helikopters voor militaire doeleinden

Israel Aerospace Industries (IAI) heeft de onbemande systemen aan hoge notabelen uit de defensie-industrie getoond. Hiermee wilde het bedrijf de toegevoegde waarde van de concepten laten zien. De Air Hopper, zoals het onbemande helikoptertje wordt genoemd, wordt voornamelijk gebruikt om goederen te vervoeren naar plekken die over land moeilijk te bereiken zijn.

De onbemande helikopter heeft deelgenomen in een tweetal scenario-demonstraties. Enerzijds werd er een zwaargewonde soldaat vervoerd naar een extractiepunt terwijl de organen in de gaten werden gehouden en real-time werden gecommuniceerd naar grondpersoneel. Tijdens het tweede scenario werden logistieke middelen naar geïsoleerde troepen aan de frontlinie gebracht zonder levens in gevaar te brengen.

De basis van de Air Hopper is een bemande helikopter die geladen kan worden met een gewicht tussen de 100 en 180 kilo, afhankelijk van het model. Deze kan twee uur vliegen en heeft een snelheid tot zo’n 120 kilometer per uur. De helikopters zijn goedkoper dan bemande exemplaren waardoor het mogelijk is om een grotere vloot aan te schaffen, wat weer voor een flexibele inzet zorgt.  Daarnaast is er het veiligheidsaspect, minder troepen die gevaar lopen aan de frontlinie van een gevecht.

Systeem

De Air Hopper voorziet in de behoefte in het transport van logistieke middelen naar het slagveld gedurende een oorlog en het voorkomen van slachtoffers. Daarnaast beperkt de manier van transport ook het risico in vergelijking met het vervoer over land waardoor anti-tankwapens, hinderlagen en bermbommen. De toezichthouder die op het autonome systeem let vanaf een veilige afstand ver buiten de frontlinie, houdt ook real-time in de gaten hoe de missie verloopt.

General Manager van de IAI militaire vliegtuiggroep is blij met de tests. “Beide systemen hebben bewezen te werken. Het is een belangrijke stap voor IAI in de wereld van onbemande voertuigen en de ontwikkeling van toekomstige oorlogvoering.” Daarnaast is hij vooral ook blij dat een grote stap is gezet naar meer onbemande operaties die het risico op dodelijke slachtoffers minimaliseren. “Ik geloof dat deze ontwikkelingen veel deuren openen voor de lokale maar ook de globale markt, de militaire- en burgermaatschappij.”

Auteur: Thom Mandos

Autoliefhebber Thom Mandos duikt voor Zelfrijdend Vervoer in de wereld van het autonome vervoer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.